FN:s generalförsamling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Small Flag of the United Nations ZP.svg


General Assembly (engelska)
Assemblée générale (franska)
Asamblea General (spanska)
Генера́льная Ассамбле́я Организации Объединенных Наций (ryska)
联合国大会 (kinesiska)
الجمعية العامة للأمم المتحدة (arabiska)
UN General Assembly hall.jpg
Generalförsamlingens sal i FN-byggnaden i New York.
Organisationstyp huvudorgan
Förkortningar GA, 联大
Ordförande Joseph Deiss (per 2010-09-14)
Status aktiv
Bildad 1945
Webbplats www.un.org/ga

Generalförsamlingen är ett av Förenta nationernas sex huvudorgan. Dess uppgifter regleras av FN-stadgans kapitel 4. I generalförsamlingen ingår samtliga FN:s medlemsstater. Medlemsstaterna får ha högst 5 ombud i generalförsamlingen.

Sin ursprungliga lokalisering hade Generalförsamlingen 1945-50 i Flushing Meadows-Corona Park i Queens i den före detta världsutställningsbyggnad, som numera hyser Queens Museum of Art. 1950 flyttade församlingen till den nuvarande lokaliseringen vid FN-skrapan i New York.

Generalförsamlingens sessioner är löpande under året. Vid omröstningar har varje medlemsstat en röst, men i många frågor kan inte församlingen fatta några större avgörande beslut, bara ge rekommendationer och föra diskussioner i olika frågor som berör FN:s område. Den kan dock besluta om budget, enas om tolkning av och utveckla internationella lagar, och stadfästa program för ekonomisk, kulturell och social utveckling och för de mänskliga rättigheterna. Generalförsamlingen fungerar som ett viktigt debattforum för medlemsstaterna.

Generalförsamlingen leds av en vald ordförande. Sedan 2011 är Nassir Adbulaziz al-Nasser från Qatar ordförande.

Under den 60:e sessionen år 2005 var Jan Eliasson, svensk diplomat och socialdemokratisk politiker, ordförande för FN:s generalförsamling.

Lista över generalförsamlingens ordförande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]