Munktorps kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Munktorps kyrka
Kyrka
Munktorps kyrka
Munktorps kyrka
Land Sverige Sverige
Län Västmanlands län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Västerås stift
Församling Köpingsbygdens församling
Koordinater 59°32′15.2″N 16°8′15.3″Ö / 59.537556°N 16.137583°Ö / 59.537556; 16.137583

Munktorps kyrka är en kyrkobyggnad i Munktorp i Västerås stift. Den är församlingskyrka i Köpingsbygdens församling. En numera igenvuxen, rak allé går från kyrkogården rakt söderut fram till förbipasserande järnväg och Munktorps stationssamhälle, framvuxet under 1800-talets sista två decennier.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Egentligen består Munktorps kyrka av två sammanbyggda kyrkor. Ursprungliga kyrkan kallas Davidskyrkan och uppfördes enligt gamla uppgifter omkring år 1055. Kyrkans upphovsman är ”Västmanlands apostel“, den engelske abboten David som avled 1082. Munkarna stannade kvar i Munktorp som blev Västmanlands kyrkliga centrum. I närheten av kyrkan finns Sankt Davids källa där han enligt traditionen förrättade dop. Kvarlevorna av David lades i ett skrin som begravdes i kyrkan. På 1400-talet flyttades relikerna till Västerås domkyrka.

En annan teori om Davidskyrkans tillkomst är att den varit en förhall som tidigt byggdes framför kyrkans huvudingång. Vid en inventering av vinden kunde inga tydliga spår identifieras för att tydliggöra historiken kring Davidskyrkan. Taklaget är ombyggt och delarna omplockade men de äldsta delarna uppskattas vara senmedeltida, eventuellt 1500-tal.[1]

Ursprungskyrkan var en östtornskyrka bestående av ett litet långhus och torn ovanför koret. På 1200-talet tillbyggdes ett enskeppigt långhus väster om tornet, i praktiken en ny kyrka. På 1500-talet tillkom sidoskeppen och kyrkan omdanades till en treskeppig basilika. Äldre takstolar finns bevarade och är påbyggda, eventuellt är de från denna fas. Fullt utbyggd blev kyrkan 70 meter lång. 1986 lät man av praktiska skäl vända kyrkorummet så att Davidskyrkans altare låg åt väster.

Det kraftiga fästningslika tornet är oproportionerligt stort i förhållande till det ursprungliga långhuset. Troligen har tornet under senare tid blivit påbyggt. Numera kröns tornet av en lanternin. I kyrkorummet finns en så kallad ambo som är en öppning i en pelare och kan användas som talarstol vid läsning av bibeltexter under gudstjänst.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Sankt David i Munktorps kyrka

Kyrkans orgel byggdes ursprungligen 1859 av orgelbyggarkompanjonerna Per Larsson Åkerman och Erik Adolf Setterquist med 20 stämmor, 2 manualer och pedal. 1944 om- och tillbyggdes den av A. Magnussons orgelbyggeri, Göteborg.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bebyggelseregistret (BeBR) - Riksantikvarieämbetet”. www.bebyggelseregistret.raa.se. http://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/byggnad/visaHistorik.raa?byggnadId=21400000442282&page=historik&visaHistorik=true. Läst 26 september 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]