Musée National de l’Automobile de Mulhouse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Musée National de l’Automobile de Mulhouse
Cité de l'automobile de Mulhouse.jpg
Information
Typ av museumBilmuseum
PlatsMulhouse, Frankrike
Etablerat1982
Besökare per år198 242 (2010)[1]
Webbplats
www.collection-schlumpf.com

Musée National de l’Automobile de Mulhouse är ett franskt bilmuseum beläget i staden Mulhouse i Alsace.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Bröderna Hans och Fritz Schlumpf startade sitt första spinneri i Mulhouse 1935. Företaget växte med allt fler spinnerier och affärerna gick så bra att Fritz kunde ägna sig åt sitt stora samlarintresse: gamla bilar. Han samlade på det mesta, men framför allt Bugatti. När Bugattifabriken i närbelägna Molsheim slutligen bommade igen i början av sextiotalet var Fritz snart på plats och köpte allt han kunde komma över: mer eller mindre kompletta bilar, motorer, chassin, reservdelar och så vidare.

Från 1964 inhystes samlingen i en lokal på fabriksområdet i Mulhouse. Endast ett fåtal betrodda medarbetare visste vad som doldes därinne, trots att en hel stab av mekaniker arbetade med att renovera och vårda bilarna. I mitten av sjuttiotalet hade Fritz samlat på sig runt 400 bilar, varav över 100 Bugatti.

Men textilindustrin var på nedgång och bröderna Schlumpf började avveckla sina spinnerier. I slutet av 1976 var turen kommen till fabriken i Mulhouse. De anställda gick ut i strejk och ockuperade sin arbetsplats. Ganska snart hittades Fritz samling och de anställda rasade när de insåg vart pengarna från deras arbete tagit vägen. Myndigheterna kopplades in och bröderna Schlumpf flydde till Schweiz för att undgå åtal för ekonomisk brottslighet.

Arbetarna fortsatte ockupationen under ett par år. Istället för lön fick de sina inkomster genom att ta inträde till Fritz samling, som nu blivit en stor attraktion bland bilentusiaster världen över.

Nationellt museum[redigera | redigera wikitext]

I slutet av sjuttiotalet talades det om att sälja samlingen för att täcka bröderna Schlumpfs skulder. Då gick franska staten in och förklarade samlingen som historiskt minnesmärke. Fabriksområdet omvandlades till ett nationellt bilmuseum och öppnade 1982 under namnet Musée National de l’Automobile de Mulhouse.

Museet genomgick en omfattande renovering vid sekelskiftet 2000.

Bilar[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • ^ Fréquentation des musées de France de 2012 à 2014, Direction générale des Patrimoines