Bugatti

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om den historiska biltillverkaren. För den nuvarande, se Bugatti Automobiles. För andra betydelser, se Bugatti (olika betydelser).
Bugatti
Bugatti logo.svg
Bugattis logotyp.
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorFrankrike Molsheim, Frankrike
BranschBiltillverkare
ProdukterSportbilar, lyxbilar
Historia
Grundat1909
GrundareEttore Bugatti
EfterträdareBugatti Automobiles S.A.S.
Upplöst1963
Övrigt
Webbplatswww.bugatti.com
Bugatti Type Brescia 13 Sport-Racing 1922
Bugatti T 37 (vänster) och en T 43
Type 57SC Atlantic 1938
Bugatti Rälsbuss 1933
Bugatti 100 Racing Plane 2005

Automobiles Ettore Bugatti var en fransk biltillverkare som tillverkade sport- och lyxbilar samt olika tävlingsbilar, grundat 1909 i den dåvarande tyska staden Molsheim, Alsace av italiensk-franska Ettore Bugatti. Bugattis bilar var framför allt kända för dess design och dess många vinster i racing. Kända modeller är bland annat Type 35 Grand Prix, Type 41 Royale, Type 57 och Type 55.

Ettore Bugatti dog 1947 och hans son Jean Bugatti, som även han var bilkonstruktör och formgivare, dog redan 1939, och företaget hade ingen som kunde ta över ledarpositionen. Endast drygt 8 000 bilar hade byggts sedan starten och företaget hade stora problem ekonomiskt. Bugatti släppte sin sista modell på 1950-talet och på 1960-talet köptes flygdivisionen upp.

Under 1990-talet återupptog den italienska entreprenören Romano Artioli bolaget och började tillverka exklusiva sportbilar igen. Idag äger Volkswagen AG rättigheterna till namnet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De flesta Bugattimodeller känns igen på sin blåa färg och sin karaktäristiska kylarmaskering. Den blå färgen är Frankrikes nationalfärg inom bilracing. Bugatti hade stora framgångar på tävlingsbanorna under 1920- och 1930-talen.

Under depressionen övergick man till en huvudsaklig tillverkning av motordressiner. Samtidigt experimenterade man med nya bilmodeller som vara avsedda att lanseras hösten 1939. Under den tyska ockupationen av Frankrike omlades produktionen till tillverkning av amfibiebilar och rörelsen flyttades under namnet Trippel-Werke tillfälligt till Paris.[1]

Företaget fick dock aldrig upp farten igen efter andra världskriget, då stor del av utrustningen förts bort från fabriken i Molsheim eller förstörts under kriget.[1] De sista bilarna avsedda för försäljning tillverkades 1951. Under resten av 1950-talet arbetade man utan framgång med olika tävlingsvagnar som skulle blåsa nytt liv i märket, men i början av 1960-talet tvingades man lägga ned verksamheten.

I slutet av 1980-talet köpte den italienska affärsmannen Romano Artioli rättigheterna till namnet Bugatti och återupplivade märket i och med lanseringen av modellen Bugatti EB110, som byggdes i en fabrik i Italien. Det hade dock dröjt till ett par år in på 1990-talet innan modellen började säljas och den ekonomiska lågkonjunkturen ledde till dålig försäljning. Volkswagen köpte företaget i mitten av 1998 och erhöll i och med det de internationella märkesrättigheterna och det ärofulla namnet Bugatti. Köpet genomfördes av högste chefen vid tidpunkten Ferdinand Piëch, som f ö är barnbarn till Ferdinand Porsche. Volkswagen har flyttat tillbaka produktionen till Molsheim i Frankrike.

Historiska modeller[redigera | redigera wikitext]

Modeller för andra biltillverkare[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsvagnar[redigera | redigera wikitext]

Landsvägsvagnar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, andra upplagan 1947

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]