My Little Pony

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
My Little Pony
Typ Figurin
Skapare Bonnie Zacherle
Företag Hasbro
Land  USA
Period 1988
Material Plast

My Little Pony är en serie leksaker, i form av små färgglada plastponnyhästar. Leksakerna började säljas 1983 och var mycket populära under 1980-talet. My Little Pony är engelska och betyder "Min lilla ponny", men lanserades ändå oftast under det engelskspråkiga namnet i länder som Sverige.

Leksakerna fick också liv i tecknade TV-serier och en tecknad långfilm. My Little Pony har återlanserats två gånger sedan 1980-talet: åren 1997 och 2003. Leksakssamlare kallar dessa återlanseringar för andra respektive tredje generationen, medan den första generationen åsyftar den första lanseringen 1983.

Alla My Little Pony-leksaker har syntetiskt hår i både man och svans som går att borsta. På flanken har ponnyerna ett kännetecken i form av en symbol. Förutom vanliga ponnyer finns också fantasidjur såsom enhörningsponnyer, flygande Pegasos-ponnyer och sjöponnyer.

TV och film[redigera | redigera wikitext]

Generation 1[redigera | redigera wikitext]

1986 kom den tecknade långfilmen My Little Pony: the Movie[1], där Danny DeVito gjorde en av rösterna. Filmen dubbades i Sverige och hade biopremiär 1987, med den språkligt kluvna titeln My Little Pony - Ett äventyr.[2]. Filmen kortades i Sverige med cirka 18 minuter. 2003 släpptes filmen på nytt på VHS och DVD. Den dubbades då om och fick den nya titeln Sagan om My Little Pony [3].

1986 producerades även en TV-serie om ponnyerna, endast kallad My Little Pony, som utspelade sig på en plats kallad Dream Valley, "drömdalen". Här bodde bland annat enhörningsponnyer och pegasusponnyer. Serien dubbades till svenska och Monica Forsberg stod för regin och översättningen. Endast ett antal avsnitt är dubbade till svenska och kom direkt till video. Svenska röster var bland andra Johanna Ljungberg, Lisa Tull, Anna Nylen, Lisa Carlhed, Sofia Haby, Robert Andersson, Birgitta Fernström, Monica Forsberg och Ingemar Carlhed.

1992 kom en annan TV-serie med titeln My Little Pony Tales, som inte alls hade samma fantasyinspirerade upplägg som den tidigare serien. Denna serie handlade om ponnyer som levde vanliga liv och gick i skolan, hade födelsedagskalas, spelade fotboll med mera.

Generation 4[redigera | redigera wikitext]

My Little Pony: Vänskap är magisk, skapad av Lauren Faust. Både tecknarstil och humor skiljer sig en aning från de tidigare generationerna. "My little pony: Vänskap är magisk" har fått en tittarkrets av en äldre målgrupp än vad som hade förväntats av The Hub, som sänder serien i USA. Män och kvinnor som följer serien nämner sig gärna som bronies och/eller pegasisters. Då en oväntat stor del av tittarna är män mellan 13 och 35 år så har serien blivit uppmärksammad i flera stora tidskrifter t ex: Wall Street Journal och Time Magazine. The Hub har i sin egen kanal gjort en hyllningsvideo åt bronyfenomenet, men hänvisar till att majoriteten av tittarna är fortfarande kvinnor och unga flickor. Generation 4 leksakserie lanserades med McDonalds Happy Meal i slutet av december 2011, innehållande huvudkaraktärerna från TV-serien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IMDb
  2. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/omdubbningar.php
  3. ^ http://www.dvdklippet.nu/dvd_filmrecension.asp?ID=616

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]