My Little Pony

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
My Little Pony
TypFigurin
SkapareBonnie Zacherle
FöretagHasbro
LandUSA USA
Period1988
MaterialPlast

My Little Pony är en serie leksaker, i form av små färgglada ponny-hästar i plast. Leksakerna började säljas 1983 och var mycket populära under 1980-talet. My Little Pony är engelska och betyder "Min lilla ponny", men lanserades ändå oftast under det engelskspråkiga namnet i länder som Sverige.

Leksakerna fick också liv i tecknade TV-serier och en tecknad långfilm. My Little Pony har återlanserats tre gånger sedan 1980-talet: åren 1997, 2003 och 2014. Leksakssamlare kallar dessa återlanseringar för andra, tredje respektive fjärde generationen, medan den första generationen åsyftar den första lanseringen 1983.

Alla My Little Pony-leksaker har syntetiskt hår i både man och svans som går att borsta. På flanken har ponnyerna ett kännetecken i form av en symbol. Förutom vanliga ponnyer finns också fantasidjur såsom enhörningsponnyer, flygande Pegasos-ponnyer.

TV och film[redigera | redigera wikitext]

Generation 1[redigera | redigera wikitext]

År 1986 kom den tecknade långfilmen My Little Pony – Ett äventyr,[1] där Danny DeVito gjorde en av rösterna.[2] Filmen hade Sverigepremiär 1987. Den hade då klippts ner cirka 18 minuter och dubbats till svenska. 2003 återutgavs filmen på VHS och DVD. Den dubbades då om och fick den nya titeln Sagan om My Little Pony. [3]

År 1986 producerades även en TV-serie om ponnyerna, endast kallad My Little Pony, som utspelade sig på en plats kallad Dream Valley, "Drömdalen". Här bodde bland annat enhörningsponnyer och pegasusponnyer. Serien dubbades till svenska och Monica Forsberg stod för regin och översättningen. Endast ett antal avsnitt är dubbade till svenska och kom direkt till video. Svenska röster var bland andra Johanna Ljungberg, Lisa Tull, Anna Nylen, Lisa Carlhed, Sofia Haby, Robert Andersson, Birgitta Fernström, Monica Forsberg och Ingemar Carlhed.

Är 1992 kom en annan TV-serie med titeln My Little Pony Tales, som inte alls hade samma fantasyinspirerade upplägg som den tidigare serien. Denna serie handlade om ponnyer som levde vanliga liv och gick i skolan, hade födelsedagskalas, spelade fotboll med mera.

Generation 4[redigera | redigera wikitext]

My Little Pony: Vänskap är magisk, skapad av Lauren Faust. Både tecknarstil och humor skiljer sig en aning från de tidigare generationerna. "My little pony: Vänskap är magisk" har fått en tittarkrets av en äldre målgrupp än vad som hade förväntats av The Hub, som sänder serien i USA. Män och kvinnor som följer serien nämner sig gärna som bronies och/eller pegasisters. Då en oväntat stor del av tittarna är män mellan 13 och 35 år så har serien blivit uppmärksammad i flera stora tidskrifter t ex: Wall Street Journal och Time Magazine. The Hub har i sin egen kanal gjort en hyllningsvideo åt bronyfenomenet, men hänvisar till att majoriteten av tittarna är fortfarande kvinnor och unga flickor. Generation 4 leksakserie lanserades med McDonalds Happy Meal i slutet av december 2011, innehållande huvudkaraktärerna från TV-serien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/omdubbningar.php
  2. ^ ”My Little Pony: The Movie” (på en). IMDb. http://imdb.com/title/tt0091584/. Läst 8 mars 2016. 
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304131320/http://www.dvdklippet.nu/dvd_filmrecension.asp?ID=616. Läst 4 december 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]