Monica Forsberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Monica Forsberg
Monica Forsberg juli 2013.JPG
FöddMonica Yvonne Forsberg
14 september 1950 (70 år)
Karlskoga, Sverige
BakgrundSverige
GenrerDansband, pop, schlager
RollSångtextförfattare

Monica Yvonne Forsberg, född 14 september 1950 i Karlskoga, är en svensk sångerska, låtskrivare, översättare, barnboksförfattare, skådespelare, röstskådespelare, regissör och producent av dubbning.

Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Monica Forsberg var medlem i gruppen Ritz som deltog i Melodifestivalen både 1983 ("Marionett" 4:a) och 1985 ("Nu har det hänt igen" oplacerad). Som sångtextförfattare har hon vunnit Melodifestivalen två gånger, 1982 med låten "Dag efter dag" med Chips och 1983 med låten "Främling" med Carola Häggkvist.

Dubbning[redigera | redigera wikitext]

Under mitten av 1980-talet och fram till början av 2000-talet var hon ansvarig som regissör, översättare och producent för svenska dubbningar däribland Disneyfilmer och lånat ut sin röst till flera karaktärer i Disneys tecknade TV-serier och långfilmer, till exempel Knatte, Fnatte och Tjatte i Duck Tales, Piff i Piff och Puff - Räddningspatrullen, Rebecka Cunningham i Luftens Hjältar, Bombo i Bumbibjörnarna och Anita i Pongo och de 101 dalmatinerna i omdubb.[1] Hon har dessutom varit textförfattare till Smurfhits. Hon har även gett röst till ett flertal av karaktärerna i Monchhichi.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Följande lista visar några av de roller som Forsberg har spelat.

Andra uppdrag[redigera | redigera wikitext]

1997 blev Monica utsedd till Filipstads ambassadör. 2004-2005 spelade hon i Arlövsrevyn tillsammans med bland andra Jarl Borssén, Beatrice Järås och Kent Nilsson. Hon har också medverkat i diverse musikaler och teatrar i Degerfors valsverk, bland annat musikalen Järnklockan 2009.

Hon är gift med Hasse "Kvinnaböske" Andersson.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Dubbningshemsidan - Omdubbningar”. www.dubbningshemsidan.se. https://www.dubbningshemsidan.se/omdubbningar.php. Läst 11 juni 2020. 
  2. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/bumbibjornarna/
  3. ^ http://www.dubbningshemsidan.se/credits/ducktales/
  4. ^ Turtles (Tivolodramat), 1991
  5. ^ Daniel Hofverberg. ”Luftens hjältar”. Dubbningshemsidan. http://www.dubbningshemsidan.se/credits/luftenshjaltar/. Läst 16 april 2012. 
  6. ^ ”Dubbcredits: Havets Sång”. Dubbox - Alexander Lundahl. https://nouw.com/dubbox/dubbcredits-havets-sang-33234726. Läst 19 december 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]