My Little Pony: Vänskap är magisk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
My Little Pony: Vänskap är magisk
OriginaltitelMy Little Pony: Friendship is Magic
GenreAnimation, äventyr, fantasy, komedi
Skapad avLauren Faust
MedverkandeTara Strong

Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Madeleine Peters

Claire Corlett
MusikWilliam Kevin Anderson
Daniel Ingram
Antal avsnitt180
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger8
LandUSA USA
Kanada Kanada
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagHasbro
ProducentDHX Media
Hasbro Studios
Sändning
OriginalkanalThe Hub
Originalvisning10 oktober 2010
Bildformat480i (4:3 SDTV)
480i (16:9 SDTV)
720p (16:9 HDTV)
1080p (16:9 HDTV)
Ljudformat2.0 mono
2.0 stereo
5.1 surround
Kronologi
FöregångareMy Little Pony Tales
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

My Little Pony: Vänskap är magisk (engelska: My Little Pony: Friendship is Magic) är en amerikansk-kanadensisk animerad TV-serie från 2010, baserad på Hasbros My Little Pony-leksaker. Serien är utvecklad för TV av Lauren Faust, som tidigare har arbetat med Powerpuffpinglorna och Fosters hem för påhittade vänner. Den produceras av DHX Media i samarbete med Hasbro Studios, och sänds i USA på The Hub. Den svenska dubben sänds på Boomerang, och även (2013) börjat sändas på Nickelodeon.

Säsong 2 hade premiär den 8 juni 2013 på Nickelodeon.[1]

Säsong 4 hade premiär den 18 maj 2015 på Nickelodeon.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

I de två pilotavsnitten får tittaren följa den magikunniga enhörningsponnyn Twilight Sparkle, som tillsammans med sin assistent Spike fått i uppdrag av Equestrias regent, prinsessan Celestia, att skaffa vänner i den färgsprakande staden Ponyville för att lära sig vikten av vänskap. Twilight Sparkle tillbringar hellre sin fritid med att läsa böcker och våndas över att behöva socialisera sig med andra ponnyer. När hon upptäcker en profetia i sina böcker, som skulle innebära att deras prinsessa, tillsammans med solen, bannlyses för all framtid om den slår in, gör hon allt som står i hennes makt för att förhindra det från att ske. På vägen lär hon känna de fem ponnyflickorna Pinkie Pie, Rainbow Dash, Rarity, Applejack och Fluttershy, och i slutändan är det deras förenade vänskap som förhindrar att Equestria faller ned i evigt mörker.

I de övriga 36 avsnitten får Twilight Sparkle lära sig mer om vänskap när hon flyttar in i Ponyville, och tittaren får följa alla sex ponnyerna och draken Spike på deras upptåg. I slutet av varje avsnitt sänder Twilight Sparkle ett brev till prinsessan Celestia, där hon berättar om veckans lärdomar.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Internetfenomen[redigera | redigera wikitext]

När TV-serien kom ut i oktober 2010 började den följas av ett antal besökare på 4chans sektion för tecknat och animerat, främst män mellan 13 och 28 år. Forum-besökarna tänkte till en början se på serien för att kunna håna den, men överraskades att den var både välproducerad och underhållande.[3] Följarantalet växte och efter ett tag anammades smeknamnet "Brony"[4], en kombination av orden "bro"[5] och "pony"[6]. Termen brony är könsneutral, men det förekommer att kvinnliga fans även kallas "pegasisters"[7] som är en sammansättning av "pegasus" och "sister".

Några siffror på antalet fans saknas eftersom det inte finns någon central samlingspunkt, men bloggen Equestria Daily nådde nyligen[när?] 182 miljoner totala visningar.

En annan eventuell källa för ett uppskattat antal är internetfenomens-databasen Knowyourmeme, där siffran står på ca 9,3 miljoner tittare.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

År 2013 släpptes långvideofilmen My Little Pony: Equestria Girls på bio, och 2014 kom dess uppföljare, My Little Pony: Equestria Girls – Rainbow Rocks. 2015 utgavs en tredje film, My Little Pony: Equestria Girls – Firendship Games och 2016 släpptes en fjärde film, My Little Pony: Equestria Girls – Legend of Everfree.[8]

År 2017 hade en officiell långfilm baserad på serien premiär på bio, My Little Pony: The Movie.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, My Little Pony: Friendship Is Magic, 23 januari 2013.
  1. ^ http://www.wired.com/underwire/2011/09/my-little-pony-season-two-clip/
  2. ^ ”My Little Pony: Vänskap är magisk”. Artistliv, Emma Lewin - En Gävlebo på väg. Arkiverad från originalet den 15 december 2011. https://web.archive.org/web/20111215052110/http://blogg.gd.se/emma/2011/08/10/my-little-pony/. Läst 11 september 2011. 
  3. ^ http://knowyourmeme.com/memes/subcultures/my-little-pony-friendship-is-magic
  4. ^ http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Brony
  5. ^ http://en.wiktionary.org/wiki/bro
  6. ^ http://en.wiktionary.org/wiki/pony
  7. ^ http://www.urbandictionary.com/define.php?term=pegasister
  8. ^ http://www.youtube.com/watch?v=F_P2fw_DIS4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]