My Little Pony: Vänskap är magisk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
My Little Pony: Vänskap är magisk
OriginaltitelMy Little Pony: Friendship is Magic
GenreAnimation, äventyr, fantasy, komedi
Skapad avLauren Faust
MedverkandeTara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Kelly Sheridan
Nicole Oliver
Michelle Creber
Madeleine Peters
Claire Corlett
MusikWilliam Kevin Anderson
Daniel Ingram
Antal avsnitt180
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger8
LandUSA USA
Kanada Kanada
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagHasbro
ProducentDHX Media
Hasbro Studios
Sändning
OriginalkanalThe Hub
Originalvisning10 oktober 2010
Bildformat480i (4:3 SDTV)
480i (16:9 SDTV)
720p (16:9 HDTV)
1080p (16:9 HDTV)
Ljudformat2.0 mono
2.0 stereo
5.1 surround
Kronologi
FöregångareMy Little Pony Tales
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

My Little Pony: Vänskap är magisk (engelska: My Little Pony: Friendship is Magic) är en amerikansk-kanadensisk animerad TV-serie från 2010, baserad på Hasbros My Little Pony-leksaker. Serien är utvecklad för TV av Lauren Faust, som tidigare har arbetat med Powerpuffpinglorna och Fosters hem för påhittade vänner. Den produceras av DHX Media i samarbete med Hasbro Studios, och sänds i USA på The Hub. Den svenska dubben sänds på Boomerang, och även (2013) börjat sändas på Nickelodeon.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

I de två pilotavsnitten får tittaren följa den magikunniga enhörningsponnyn Twilight Sparkle, som tillsammans med sin drakassistent Spike fått i uppdrag av Equestrias regent, prinsessan Celestia, att skaffa vänner i den färgsprakande staden Ponyville för att lära sig vikten av vänskap. Twilight Sparkle tillbringar hellre sin fritid med att läsa böcker och våndas över att behöva socialisera sig med andra ponnyer. När hon upptäcker en profetia i sina böcker, som skulle innebära att deras prinsessa, tillsammans med solen, bannlyses för all framtid om den slår in, gör hon allt som står i hennes makt för att förhindra det från att ske. På vägen lär hon känna de fem ponnyflickorna Pinkie Pie, Rainbow Dash, Rarity, Applejack och Fluttershy, och i slutändan är det deras förenade vänskap som förhindrar att Equestria faller ned i den onda Mardrömsmärrens eviga mörker och Mardrömsmärren blir återigen prinsessan Celestias lillasyster prinsessan Luna.

I de övriga 24 avsnitten får Twilight Sparkle lära sig mer om vänskap när hon flyttar in i Ponyville, och tittaren får följa alla sex ponnyerna och draken Spike på deras upptåg. Man får bl.a. se när Applejacks lillasyster Apple Bloom, Raritys lillasyster Sweetie Belle och Rainbow Dashs beundrare Scootaloo, som alla tre inte har ett Cutie Mark (ett märke på alla ponnyers bakdelar som symboliserar deras speciella talanger), startar klubben Cutie Mark Crusaders med målet att upptäcka sina egna speciella talanger och få sina Cutie Marks. Man får även se att Twilight Sparkle och hennes fem nya vänner fick sina Cutie Marks samtidigt, vilket betyder att de var sammankopplade redan innan de möttes, när Twilight utmanar den skrytande enhörningen Trixie, när Applejack jobbar så hårt på egen hand på sin familjs gård att hon blir så slutkörd att hon orsakar problem i Ponyville, när Twilight och de andra träffar och blir vän med zebran Zecora, som först är väldigt fruktad av alla i Ponyville, när ett gäng hundar kidnappar Rarity så att hon kan hjälpa dem att gräva efter ädelstenar, när Applejack och Rarity blir så osams när de ska sova över hos Twilight, när Applejack och Rainbow Dash tävlar mot varann under höstens årliga kapplöpning och när draken Spike känner sig hotad av ugglan Owlowiscious som blir Twilights husdjur. I slutet av varje avsnitt sänder Twilight ett brev till prinsessan Celestia, där hon berättar om veckans lärdomar.

Säsongen avslutas med den stora Galoppgalan som hålls i Equestrias huvudstad Canterlot. Twilight tar med sig alla sina vänner till galan, som de alla har sett fram emot, men när de kommer dit blir det inte alls som de hade tänkt sig och det blir katastrof.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Seriens andra säsong börjar med att den galna kaosmästaren Discord blir fri efter att ha varit förstenad i över tusen år. Discord börjar med att täcka Equestria med sockervaddsmoln som det regnar chokladsås ur och han tar Harmonielementen som Twilight Sparkle och hennes fem vänner använde för att besegra Mardrömsmärren i början av säsong 1. Under ponnyernas jakt efter Harmonielementen gör Discord att Twilights vänner blir raka motsatsen till hur de egentligen är. Men Twilight lyckas ändå övervinna Discords trick och tillsammans lyckas hon och de andra förstena Discord på nytt.

I de 22 efterföljande avsnitten, till skillnad från säsong 1, får tittaren följa med när inte bara Twilight utan alla de andra ponnyerna i hennes närhet lär sig ett och annat om vänskap. Man får även bl.a. se när prinsessan Celestias lillasyster Luna, som var Mardrömsmärren i säsong 1, återvänder på månens mardrömskväll (seriens variant av Halloween), när Rainbow Dash får sköldpaddan Sköldis som husdjur, när Pinkie Pie passar paret Cakes nyfödda ungar, när bröderna Flim och Flam försöker konkurrera ut Applejack och hennes familj som de officiella äppelmustmakarna, när Rainbow Dash bryter vingen och blir överförtjust i att läsa den första boken om äventyraren Våghalsen Do under sin vistelse på sjukhuset, när Cutie Mark Crusaders på hjärt- och hovdagen (seriens variant av Alla hjärtans dag) använder en kärleksdryck för att få Applejacks bror Big Macintosh och lärarinnan Cheerilee att bli förälskade i varann, när Applejack försvinner till en by i öknen efter att ha tävlat i rodeo, utan att förklara varför, när Rainbow Dash skryter om sina hjälteinsatser i Ponyville och sen får sig en rejäl läxa av en mystisk ny hjälte, när ponnyerna ska lösa ett tårtmysterium ombord på tåget på vägen till Canterlot (i samma stil som Agatha Christies Mordet på Orientexpressen), när draken Spike för första gången beger sig till drakarnas land, när Twilight får besök av sitt framtida jag och tror att en katastrof kommer hända och när Twilight och de andra berättar i en pjäs på hjärtvärmardagen (seriens variant av julen) om när och hur Equestria grundades.

I säsongens avslutande avsnitt får Twilight veta att hennes äldre bror Shining Armor, som är prinsessan Celestias kungliga vaktkapten, ska gifta sig med prinsessan Mi Amore Cadenza. När Twilight får veta att prinsessan Mi Amore Cadenza är hennes gamla fölvakt Cadance blir hon genast överlycklig. Men Cadance beter sig som att hon inte ens kommer ihåg Twilight och hon är väldigt krävande, vilket får Twilight att bli misstänksam. Under bröllopsrepetitionerna anklagar Twilight Cadance för att vara ondskefull, men hon skäms sen när man kommer fram till att hennes anklagelser inte går ihop. Men när Twilight försöker be Cadance om ursäkt ger Cadance ifrån sig ett ondskefullt leende och teleporterar Twilight till de mörka grottorna under Canterlot. I grottorna träffar Twilight den riktiga Cadance och det visar sig att Shining Armor är på väg att gifta sig med drottning Chrysalis, drottningen över ponnyliknande varelser som kan förvandla sig till vem som helst. Cadance lyckas väcka Shining Armor ur drottning Chrysalis trans och tillsammans lyckas de besegra Chrysalis och hennes förvandlare och bröllopet blir en succé.

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Säsong 3, som är den enda säsongen som bara har 13 avsnitt, börjar med att det gamla kungadömet Kristallriket återvänder efter att ha varit försvunnet i tomma intet i tusentals år. Men när det visar sig att Kristallrikets gamla ondskefulla tyrann kung Sombra också har återvänt skickas Twilight Sparkle och hennes vänner dit för att rädda Kristallriket från att återigen hamna i kung Sombras våld. Ända sättet att rädda Kristallriket är att hitta reliken Kristallhjärtat och låta det absorbera kraften i rikets kristallponnyers hopp och lycka. Twilights drakassistent Spike lyckas föra Kristallhjärtat till rikets torg, kung Sombra besegras och prinsessan Cadance och Shining Armor blir Kristallrikets nya härskare.

Som vanligt, under säsongens resterande 11 avsnitt får Twilight och de andra ponnyerna i hennes närhet lära sig om vänskap. Samtidigt återvänder Twilights gamla rival Trixie från säsong 1 för att få hämnd, Fluttershy får i uppgift av prinsessan Celestia att göra ponnyernas gamla fiende Discord god, draken Spike passar ponnyernas husdjur medan ponnyerna åker till Kristallriket för att förbereda Equestria-spelen (seriens variant av Olympiska spelen), draken Spike blir Applejacks tjänare efter att Applejack räddar hans liv och Rainbow Dash anmäler sig till sina idoler Underblixtarna, som leds av Spitfire.

Säsongen avslutas med att Twilight får en ofullständig magisk formel från prinsessan Celestia. Formeln skrevs av den legendariske trollkarlen Starswirl den skäggige och prinsessan Celestia ger Twilight i uppgift att färdigställa formeln. När Twilight läser formeln högt råkar hon se till att hennes vänners Cutie Marks byter plats. När Twilight senare lyckas se till att hennes vänner får tillbaka sina respektive Cutie Marks kommer hon på hur hon ska färdigställa Starswirls formel. Då ger prinsessan Celestia henne vingar så att hon blir en alicorn, en bevingad enhörning, och då blir hon även en prinsessa.

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

Säsong 4 inleds med att svarta klängväxter invaderar Equestria och får prinsessorna Celestia och Luna att försvinna, samtidigt som Twilight Sparkle försöker lära sig att använda sina nya vingar och sina nya plikter som prinsessa. Twilight och hennes vänner misstänker att deras gamla fiende Discord ligger bakom de svarta klängväxterna, trots att han själv säger att han är oskyldig. Med hjälp av syner från det förgångna listar Twilight ut att problemet kommer från Harmonins träd, trädet som ponnyernas Harmonielement kom från. Ponnyerna inser att de måste återlämna sina Harmonielement till Harmonins träd för att övervinna faran, vilket de gör. Celestia och Luna befrias och det visar sig att det faktiskt var Discord som låg bakom de svarta klängväxterna efter att han spred ut svarta frön under sin förra strid mot Celestia och Luna för över tusen år sedan. Dessutom dyker en mystisk kista med sex lås upp framför Harmonins träd, men ingen vet vare sig vad det är för kista eller var dess nycklar finns.

Under säsongens efterföljande 22 avsnitt, nu när ponnyerna inte behöver skriva brev till prinsessan Celestia vad de har lärt sig om vänskap längre skriver de ner vad de har lärt sig i en dagbok. Ponnyerna får bl.a. lära sig att de inte ska låta sig bli raka motsatsen till hur de egentligen är, och i gengäld får de särskilda gåvor från sina nyvunna vänner som de träffar på under den tiden. Samtidigt blir ponnyerna superhjältar i en serietidning (i samma variant av Marvel Comics och DC Comics) och får bekämpa mot den helgalne superskurken Mane-iac, Pinkie Pie upptäcker att hon kan vara släkt med Applejack, Pinkie Pie presenterar sina vänner för sin väldigt tystlåtne stenfantast till syster Maud, Rainbow Dash stiftar bekantskap med äventyraren Våghalsen Do som dessutom visar sig vara A.K. Yearling, författaren bakom böckerna om Våghalsen Do, och Rainbow Dash förbereder sig inför Underblixtarnas viktiga historieprov, som hon dessutom har jättesvårt att lära sig. Equestria-spelen hålls även i Kristallriket och draken Spike får äran att tända facklan, eftersom han räddade Kristallriket från kung Sombra i början av säsong 3, men då får han värsta scenskräcken och försöker kompensera sitt fiasko.

Säsongen avslutas med att den onde kentauren lord Tirek har rymt från Tartaros, efter att vakthunden Cerberus hade lämnat Tartaros i säsong 2. Lord Tirek tar magin från Equestrias ponnyer och blir allt mäktigare. Till Twilights stora förvåning skickar prinsessan Celestia ut Discord för att fånga Tirek, men det visar sig vara ett stort misstag för Discord förråder Equestria och ansluter sig till Tirek. Prinsessorna Celestia, Luna och Cadance blir tvungna att ge alla sina krafter till Twilight eftersom Tirek inte ens känner till att hon är Equestrias nya prinsessa, tills Discord berättar det för Tirek. Tirek fångar Twilights vänner för att komma åt henne, sen förråder han Discord och tar alla hans krafter, vilket Discord inte förutsåg det minsta. Twilight slåss mot Tirek i en våldsam duell, och under duellen förstörs biblioteket som har varit Twilights hem sedan hon flyttade till Ponyville. Twilight ger sen upp för att rädda sina vänner, inklusive Discord. Discord berättar för ponnyerna att Tirek lurade honom att tro att han kunde erbjuda honom något mer värdefullt än vänskap men att han nu har lärt sig vad sann vänskap egentligen är. Som ett tecken på sin vänskap till ponnyerna ger Discord Twilight amuletten som hade tillhört Tireks, enligt honom, svekfulle bror och som Tirek själv gav Discord för att övertyga honom ännu mer om deras vänskap. Amuletten och de speciella gåvorna som de andra ponnyerna fick av sina nyvunna vänner under säsongens gång förvandlas till de sex nycklarna som krävs för att öppna kistan vid Harmonins träd. Kistan öppnas och med hjälp av magin som den släpper ut besegrar ponnyerna Tirek och skickar tillbaka honom till Tartaros. Kistan blir sen ett stort slott där Twilight ska regera som Vänskapens prinsessa, och därmed hittar hon till slut sitt sanna syfte som prinsessa.

Säsong 5[redigera | redigera wikitext]

När Twilight Sparkle och hennes vänner allihop sätter sig på sina troner i Twilights nya slott dyker en karta över hela Equestria upp. Ponnyernas Cutie Marks dyker sen upp på kartan och markerar en plats. Ponnyerna anar att de ska bege sig till den markerade platsen för att kanske lösa ett problem. Den markerade platsen är en liten by som styrs av enhörningen Starlight Glimmer och som befolkas av ponnyer som alla har exakt samma Cutie Mark. Byns ponnyer hade gett upp sina Cutie Marks och Starlight Glimmer har gett dem exakt samma Cutie Mark som hennes, ett lika-med-märke, vilket enligt Starlight är ett sätt att skapa harmoni utan olikheter, och nu vill Starlight att Twilight och hennes vänner ska göra likadant. När Twilight och hennes vänner vägrar ge upp sina Cutie Marks använder Starlight en magisk stav för att ta deras Cutie Marks och låser in dem i ett valv i bergen och sen håller hon ponnyerna fångna. Fluttershy låtsas ansluta sig till byns ponnyer för att försöka ta tillbaka Cutie Marksen och då upptäcker hon att Starlight Glimmer egentligen har ett alldeles eget Cutie Mark som hon har sminkat över. Staven hon använde för att ta ponnyernas Cutie Marks är egentligen bara en gammal pinne som hon hittade, så egentligen använde hon sin egen magi för att ta Cutie Marksen. När Starlights Cutie Mark avslöjas för byns ponnyer går de emot henne och tar tillbaka både sina egna och Twilights och hennes vänners Cutie Marks. Starlight flyr och kommer undan, men Twilight hoppas att hon kommer tänka på vad hon har gjort. Ponnyernas Cutie Marks glöder sen, vilket betyder att deras uppdrag i byn är slutfört.

Under de 22 efterföljande avsnitten får man se när Twilight och hennes vänner reser runt i Equestria för att lösa vänskapsproblem. Samtidigt försöker Twilights vänner se till att Twilight känner sig som hemma i sitt nya slott, Rainbow Dashs sköldpadda Sköldis ska gå i vinterdvala, vilket Rainbow Dash vägrar gå med på, ponnyerna försöker bli vän med jakarnas rike Jakjakistans prins, draken Spike gör Twilights prinsessplikter, vilket skapar stora problem, prinsessan Luna övervinner sin mardrömsdemon, Fluttershy skrämmer sina vänner på månens mardrömskväll, Applejacks familj firar hjärtvärmardagen med Pinkie Pies familj, vilket inte blir som de hade tänkt sig, Discord blir avundsjuk på en ny vän som Fluttershy tar med sig till den stora Galoppgalan, Twilight försöker återknyta kontakten med sina gamla vänner från tiden innan hon flyttade till Ponyville, Rarity öppnar en klädbutik i Canterlot som hennes nya partner Sassy Saddles försöker ta över, Rarity blir detektiv för att rentvå Rainbow Dashs namn, Twilight försöker lista ut hur Discord blev bästa polare med hennes vänner, Applejack återförenas med en gammal barndomsvän som visar sig vara Equestrias mest berömda popartist, och vars manager utnyttjar hennes status, och Cutie Mark Crusaders får äntligen sina Cutie Marks. Avsnitt 100, avsnittet när åsnorna Suris och Matilda ska gifta sig, är ett av hela seriens mest speciella avsnitt, och i det avsnittet händer både det ena och det andra för några av Ponyvilles resterande ponnyer. Twilights bror Shining Armor och prinsessan Cadance kommer även till Ponyville med en speciell nyhet, som Pinkie Pie har svårt att hålla hemligt: de ska nämligen bli föräldrar.

Säsongen avslutas med att Starlight Glimmer kommer till Ponyville för att hämnas på Twilight. Starlight reser bakåt i tiden till den tidpunkten då Twilight och hennes vänner fick sina Cutie Marks och gör så att Rainbow Dash inte gör sin första berömda regnbågssmäll, vilket var det som resulterade till att Twilight och hennes vänner fick sina Cutie Marks. Twilight och draken Spike hamnar sen i en alternativ verklighet där kung Sombra styr Equestria. När de återigen reser bakåt i tiden för att stoppa Starlight misslyckas de och hamnar i en annan alternativ verklighet där Equestria styrs av drottning Chrysalis. De försöker stoppa Starlight flera gånger om men misslyckas och hamnar i alternativa verkligheter där Equestria styrs av Mardrömsmärren, Discord och lord Tirek. Till slut inser Twilight att hon inte kan stoppa Starlight, hon väljer att visa Starlight hur det kommer gå för Equestria om inte hon och hennes vänner får sina Cutie Marks. Starlight vägrar tro på att Twilight och hennes vänner är så viktiga och väljer att visa Twilight varför hon är emot att ponnyerna får sina egna Cutie Marks. När Starlight var ett föl var hennes enda vän Sunburst. Efter att Sunburst fick sitt Cutie Mark begav han sig till Canterlot för att studera magi och Starlight har inte sett honom sedan dess. Visserligen vet inte Twilight hur Starlight känner sig, men hon lyckas ändå övertala Starlight till att försöka ge vänskapen en ny chans. Tiden återställs och Twilight bestämmer sig för att göra Starlight till sin vänskapselev.

Säsong 6[redigera | redigera wikitext]

Säsongen börjar med att Twilight Sparkle har blivit faster efter att hennes bror Shining Armor och prinsessan Cadance födde en dotter. Twilight och hennes vänner samt hennes nya vänskapselev, och gamla fiende, Starlight Glimmer åker till Kristallriket för att vara med på den kungliga kristalliseringen, ceremonin då Kristallhjärtat förstärks genom att absorbera kraften i kristallponnyernas hopp och lycka för att skydda Kristallriket. När ponnyerna kommer fram visar det sig att Shining Armors och Cadances föl är en alicorn (en bevingad enhörning), och ingen har någonsin fötts som alicorn förut. Starlight Glimmer har fått veta av Twilight att hennes gamla barndomsvän Sunburst bor i Kristallriket och ska försöka återknyta kontakten med honom, vilket Starlight är väldigt nervös för. Shining Armors och Cadances föl besitter redan väldigt stora krafter, och när hon börjar gråta och skrika skapar hon ljudvågor som förstör Kristallhjärtat, vilket kommer innebära att Kristallriket blir täckt av snö och is. Twilight hittar en bok i biblioteket innehållande en formel som förhoppningsvis kan laga Kristallhjärtat, men fölet skjuter ut en stråle som förstör boken. Starlight hämtar Sunburst i hopp om att han kan laga Kristallhjärtat eftersom hon tror att han har blivit en stor och mäktig trollkarl. Trots att Sunburst berättar att han egentligen inte ens är en trollkarl övertygar Starlight honom om att han har pluggat så mycket magi att han kan vara en större trollkarl än han själv tror. Sunburst tittar igenom sina trolleriböcker och kommer fram till att de kan laga Kristallhjärtat genom att kombinera några formler med kristalliseringen. När Shining Armors och Cadances föl visas upp för hela Kristallriket medan Twilight, Starlight och prinsessorna Celestia och Luna använder sin magi för att hålla Kristallhjärtat ihopsatt absorberar Kristallhjärtat tillräckligt med hopp och lycka från kristallponnyerna så att den lagas. Snöstormen trollas bort och när Twilights och Shining Armors föräldrar kommer förbi berättar Shining Armor och Cadance att de har bestämt sig för att döpa sitt föl till Flurry Heart. Precis innan Twilight och hennes ska bege sig hem till Ponyville har Starlight och Sunburst återknutit sitt vänskapsband och Twilight inser att hon är en bättre vänskapslärare än hon först trodde.

Under de 22 efterföljande avsnitten händer som vanligt det ena och det andra. Starlight Glimmer blir vän med Twilights gamla rival Trixie, vilket Twilight vägrar acceptera. Draken Spike är med på drakarnas stora lopp där drakarnas nya ledare ska utses och Spike träffar den gamla drakledarens tuffa dotter Ember. Pinkie Pie, Rarity och Pinkies syster Maud är i Man-Hattan (seriens variant av New York) där Pinkie och Maud ska ge varandra speciella presenter och Pinkie byter t.o.m. bort sin käraste ägodel för att ge Maud den bästa presenten någonsin. Cutie Mark Crusaders försöker se till att gripen Gabby får ett Cutie Mark, vilket faktiskt är omöjligt för andra varelser än ponnyer att få. Rainbow Dash blir officiellt ny medlem i Underblixtarna, men efter en krasch får hon ett smeknamn som hon tycker är kränkande. Rarity och de andra ponnyerna intervjuas om Raritys nya butik i Man-Hattan. Applejack jobbar så mycket vilket gör att hon får det väldigt svårt att umgås med Rarity. Fluttershy försöker få sin självupptagne bror Zephyr Breeze att göra nånting överhuvudtaget själv. Rainbow Dash försöker övertyga en ponny om att böckerna om äventyraren Våghalsen Do inte är osannolika. Rainbow Dash går alldeles för långt med sina spratt som ingen annan än hon själv tycker är roliga. Discord försöker umgås med draken Spike och Applejacks bror Big Macintosh. Applejack, Pinkie Pie och Rarity skyller på varandra för att en båtresa blev en katastrof. Applejack, Rainbow Dash och Rarity tar över helt när de ska hjälpa Cutie Mark Crusaders att bygga kärror inför ett lopp. På hjärtvärmardagen berättar Twilight En hjärtvärmarsaga (en variant av Charles Dickens En julsaga) för Starlight, som inte har den rätta känslan för hjärtvärmardagen. I Las Pegasus (seriens variant av Las Vegas) ska Applejack och Fluttershy lösa ett vänskapsproblem, vilket inkluderar Applejacks gamla fiender Flim och Flam. Efter att ha undvikit Twilights vänskapslektioner, och för att inte göra Twilight besviken, förtrollar Starlight Glimmer Twilights vänner till att göra alla hennes vänskapsuppgifter åt henne. I Kristallriket träffar draken Spike och blir vän med Thorax, som är en av drottning Chrysalis förvandlare.

Säsongen avslutas med att Starlight Glimmer får en inbjudan att få vara med på en festival i hennes gamla by. Starlight är inte helt säker på att ponnyerna i byn har förlåtit henne för hennes gamla diktatur, så Starlight tar med sig Trixie. Byns ponnyer vill att Starlight ska ansvara för festligheterna, men hon flyr i stället därifrån. Hon och Trixie återvänder till Ponyville och finner att Twilight och hennes vänner märkligt nog var helt omedvetna om att Starlight var i hennes gamla by, trots att de visade henne sitt stöd innan hon gav sig av. Prinsessan Luna varnar Starlight i en mardröm att drottning Chrysalis och hennes förvandlare har återvänt och ersatt henne själv och alla Equestrias beskyddare, inklusive prinsessan Celestia, Twilight och hennes vänner, som en del av deras nya plan att erövra Equestria. Förvandlaren Thorax dyker också upp för att varna Starlight och Trixie att förvandlarna även har erövrat Kristallriket. Discord, ponnyernas sista mäktiga allierade i Equestria, teleporterar sig själv, Starlight, Trixie och Thorax till förvandlarnas rike där deras vänner hålls fångna. P.g.a. kraften från drottning Chrysalis tron fungerar inte Discords, Starlights och Trixies krafter i förvandlarnas rike. De bestämmer sig för att använda kodord ifall de skulle komma ifrån varandra och sen ersättas av förvandlare. Efter att Discord fångas i en fälla av Fluttershy-dubbelgångare offrar Trixie sig själv till Discords dubbelgångare så att Starlight och Thorax kan fortsätta till Chrysalis tronsal och förstöra tronen. Thorax försöker distrahera Chrysalis genom att klä ut sig till Starlight, men Chrysalis ser igenom hans förklädnad och hon börjar absorbera kärleken som Thorax hade samlat på sig från sina nya vänner i Kristallriket. Men efter att Starlight får honom att samla mod ger Thorax frivilligt all sin kärlekskraft till Chrysalis, vilket gör att han får en ny form. Hans förvandling inspirerar de andra förvandlarna att göra detsamma, Chrysalis tron förstörs och de tillfångatagna ponnyerna befrias. Chrysalis flyr efter att hon vägrar kapitulera och hon svär att hämnas. Thorax blir förvandlarnas nya ledare och Starlight återvänder till festivalen i sin gamla by tillsammans med sina vänner.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Internetfenomen[redigera | redigera wikitext]

När TV-serien kom ut i oktober 2010 började den följas av ett antal besökare på 4chans sektion för tecknat och animerat, främst män mellan 13 och 28 år. Forum-besökarna tänkte till en början se på serien för att kunna håna den, men överraskades att den var både välproducerad och underhållande.[2] Följarantalet växte och efter ett tag anammades smeknamnet "Brony"[3], en kombination av orden "bro"[4] och "pony"[5]. Termen brony är könsneutral, men det förekommer att kvinnliga fans även kallas "pegasisters"[6] som är en sammansättning av "pegasus" och "sister".

Några siffror på antalet fans saknas eftersom det inte finns någon central samlingspunkt, men bloggen Equestria Daily nådde nyligen[när?] 182 miljoner totala visningar.

En annan eventuell källa för ett uppskattat antal är internetfenomens-databasen Knowyourmeme, där siffran står på ca 9,3 miljoner tittare.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

År 2013 släpptes långvideofilmen My Little Pony: Equestria Girls på bio, och 2014 kom dess uppföljare, My Little Pony: Equestria Girls – Rainbow Rocks. 2015 utgavs en tredje film, My Little Pony: Equestria Girls – Firendship Games och 2016 släpptes en fjärde film, My Little Pony: Equestria Girls – Legend of Everfree.[7]

År 2017 hade en officiell långfilm baserad på serien premiär på bio, My Little Pony: The Movie.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, My Little Pony: Friendship Is Magic, 23 januari 2013.
  1. ^ ”My Little Pony: Vänskap är magisk”. Artistliv, Emma Lewin - En Gävlebo på väg. Arkiverad från originalet den 15 december 2011. https://web.archive.org/web/20111215052110/http://blogg.gd.se/emma/2011/08/10/my-little-pony/. Läst 11 september 2011. 
  2. ^ http://knowyourmeme.com/memes/subcultures/my-little-pony-friendship-is-magic
  3. ^ http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Brony
  4. ^ http://en.wiktionary.org/wiki/bro
  5. ^ http://en.wiktionary.org/wiki/pony
  6. ^ http://www.urbandictionary.com/define.php?term=pegasister
  7. ^ http://www.youtube.com/watch?v=F_P2fw_DIS4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]