Nåttarö

Version från den 26 juli 2017 kl. 08.14 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))

Nåttarö på kartan över Stockholms skärgård
Nåttarö
Nåttarös läge i Stockholms skärgård.

Nåttarö (även Nåtarö) är en ö i Stockholms södra skärgård, cirka en halvtimmes båtfärd från Nynäshamn. Ön och det omkringliggande naturreservatet med samma namn är belägna i Utö socken i Haninge kommun i Södermanland (Stockholms län). Det är den sydligast belägna i en ögrupp som också innefattar Norrö, Aspö, Rånö, Ålö, Stora Björn och längst i norr, Utö. I väster gränsar Nåttarö till Mysingen.

Nåttarös brygga

Historia

Nåttarö omnämns redan på 1200-talet i farledsbeskrivningen Kung Valdemars segelled under namnet Nutarn. Namnet antas härstamma från de talrika bestånden av hassellundar som gav hasselnötter. "Nåttarö" kan också komma från orden not, som är ett fiskeredskap samt ”arn” (”arsn”, ”aran” eller ”arne”)som betyder ö på gammal svenska. Eftersom ön är sandig var det lätt att dra noten från land. En annan ofta skriven tolkning är att på 1200-talet skrevs Nåttarö ”Nutaran” på gammal svenska och som kan tolkas som Klippholmen.

Nåttarös frälsegård omtalas första gången 1601. Torpet Östmar har även funnits på ön sedan 1600-talet. Frälsegården brändes av ryssarna 1719 men Östmar sägs ha klarat sig då de ryska trupperna använde stugan. Ett flertal ryssugnar finns på ön. Nåttarö tillhörde under senare delen av 1700-talet släkten Reuterskiöld.[1]

Natur

Drottninggrottan

Nåttarö består huvudsakligen av sand med barrskog uppblandat med mossar och klippor. Här finns många fina sandstränder varav Stora Sand och Skarsand är de största och mest kända. Östhammarsfladen på öns norra del är en rymlig och populär naturhamn. Flera mindre skär och kobbar ligger på öns västsida, bland de större märks Ängsholmen, Korsskär, Långholmen, Vitskär med fler. Öns utsida åt öster och söder uppvisar en obruten horisont så när som på tre öar; Grän. I öns södra del låg tidigare ett av försvarets skyddsområden, som numera är öppet för allmänheten.

Mellan stugbyn och Stora Sand ligger Drottninggrottan som har fått sitt namn efter att drottning Maria Eleonora enligt en lokal sägen sökte skydd här innan hon lämnade Sverige, efter att hennes make Gustav II Adolf hade dött.[1] Berget Bötsudden längst i norr är Nåttarös högsta punkt (38 m ö.h.) och erbjuder en utsikt över stora delar av Stockholms södra skärgård. Ett röse står på den plats där det tidigare stått en vårdkase. Runt Bötsudden finns det ryssugnar från 1719.

Nåttarö, Ålö och Rånö blev år 2008 naturreservat.[2]

Service

Nåttarös handelsbod.

På ön finns en tältplats, en stugby och en krog. I anslutning till dessa finns också en liten båthamn. Det finns också och en handelsbod och två kiosker, en vid ångbåtsbryggan och en vid Östermarsfladen. Sommaren 2009 öppnades även ett vandrarhem i Östermars gård på öns norra sida.[3].

Källor

  1. ^ [a b] Sörenson, Ulf (2004). Vägvisare till Stockholms skärgård: en kulturguide från Understen till Landsort. Stockholm: Prisma. sid. 348. Libris 9409149. ISBN 91-518-4003-0 
  2. ^ SR - Skärgårdsöar blir naturreservat
  3. ^ ”Skärgårdsstiftelsen - press meddelande”. Cision Wire. Arkiverad från originalet den 12 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090312011511/http://www.cisionwire.se/skargardsstiftelsen/overnatta-i-skargardsparadis--nytt-vandrarhem-pa-exotiska-nattaro-. Läst 25 februari 2009. 

Externa länkar