Napa Valley

Från Wikipedia
Napa County i Kalifornien, som i huvudsak motsvarar Napa Valley.

Napa Valley är USA:s mest kända vindistrikt. Regionen ligger i Napa County i området North Coast, norr om San Francisco i Kalifornien, och är cirka 5 mil lång från sydost till nordväst.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan i mitten av 1800-talet startade utvecklingen av det som idag är Kaliforniens och ett av världens mest kända vindistrikt. I och med Guldruschen i mitten av 1800-talet tog utvecklingen fart på allvar och antalet vinproducenter ökade kraftigt. Efter problem med vinlusen (Daktulosphaira vitifoliae, tidigare Phylloxera vastatrix) och överproduktion i slutet av 1800-talet har utvecklingen under 1900-talet varit tämligen spikrak, endast bruten av alkoholförbudet i USA på 1920-1930-talet.

Viktiga personer[redigera | redigera wikitext]

En av de mest betydande personerna för utvecklingen av Napa Valley som vinodlingsområde var Robert Mondavi som startade sin vingård 1965 i Oakville och har sedan dess i högsta grad bidragit till att sprida de kaliforniska vinerna över världen.

Napa Valley: Kaliforniens mest kända vindistrikt

Druvsorter[redigera | redigera wikitext]

Druvan Cabernet Sauvignon är troligen den viktigaste druvan i Napa Valley. Som på många andra ställen i Kalifornien är också Zinfandel en av de stora druvorna här. Andra viktiga blå druvor Merlot, Pinot Noir och Syrah samt de italienska Sangiovese och Nebbiolo.

Viktiga gröna druvor är framförallt Chardonnay och French Colombard, men även Chenin Blanc och Riesling.