Sangiovese

Från Wikipedia
Sangiovese-klasar.
Vin

Denna artikel är en del av
serien om vin:
Produktion
Vin · Vinrankor · Vingård · Terroir · Ekfatslagring · Ädelröta
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner
Vin efter druvsorter
Rött vin · Vitt vin · Rosévin
Vinsorter
Starkvin · Naturvin
Dessertvin · Mousserande vin
Vinho verde · Isvin
Kultur
Dekantering · Sommelier · Vinskänk · Vinprovning · Sabrering · Skål

Sangiovese är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. Den är speciellt vanlig i italienska viner[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sangiovese kommer ursprungligen antingen från Toscana eller den intilliggande regionen Emilia-Romagna. Den sägs härstamma från den vilda arten Vitis silvestris. Sangiovese förekommer i många olika kloner. I Montalcino kallas den Brunello eller Sangiovese Grosso, men är inte en separat klon. I själva verket har man urskilt sex olika brunellokloner.

Namnet betyder "Jupiters blod"

Spridning[redigera | redigera wikitext]

I centrala Italien är Sangiovese den mest odlade blå druvsorten och finns i många varianter. De bästa vinerna på Sangiovese odlas i regionen Chianti med omnejd. I övriga Europa förekommer Sangiovese i stort sett bara i Rumänien. Viktiga odlingsområden utanför Europa är Kalifornien, Australien, Argentina och Chile. Druvan planteras alltmer på andra ställen.

Karaktär[redigera | redigera wikitext]

Sangiovese kan ibland förekomma som ensam druva, men den kan även blandas med andra druvsorter. Vanligt är att man blandar den med druvsorterna Merlot och Cabernet Sauvignon, kända från Bordeaux, för att göra en så kallad supertoskanare. Ibland blandar man även den med vita druvor.

Sangoviese utmärks av rik frukt, bra syra och tanninstruktur, doft av kryddor och körsbär och bittra körsbärskärnor i slutet. Andra beskrivningar brukar vara viol, tomat, örter och te.

Enklare sangioveseviner bör drickas inom ett par år. Finare viner från till exempel Chianti och Brunello di Montalcino vinner en hel del på att lagras. Den sistnämnda ibland uppemot 15-20 år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]