Nationalparken Rio Abiseo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nationalparken Rio Abiseo är belägen i provinsen Mariscal Caceres, i regionen San Martin, Perú. Blev år 1990 uppsatt på Unescos världsarvslista.

Höjd och yta[redigera | redigera wikitext]

Parkens yta uppgår till 274.520 hektar, med en höjd som varierar mellan 350 och 4 200 m över havet.

36 registrerade arkeologiska fyndplatser[redigera | redigera wikitext]

Nationalparken uppvisar en stor rikedom på minnesmärken från den förkolumbianska tiden av oskattbart vetenskapligt och kulturellt värde. Fram till dags dato, har man registrerat 36 arkeologiska fyndplatser. Den viktigaste är Gran Pajatén, ansedd som ett utmärkt exempel på forntida monumental arkitektur. Ett annat arkeologiskt exempel av intresse är los Pinchudos.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Botaniska studier har registrerat 980 arter varav 13 tidigare ej kända. Orkidéer förtjänar att omnämnas. I parkens områden på högre höjder finns gräsängar och små skogar med vedartade växter. Ungefär från 3200 meters höjd blir skogen mer kontinuerlig, där dominerar träd, vilka kan nå en höjd av 20 till 30 meter.

Av de 11 släkten och 13 arter av däggdjur som har registrerats finner man en gulsvansad ullapa (Oreonax flavicauda), en utrotningshotad endemisk art i Peru; [el picuro de montaña] (Agouti taczanowskii) och hotade arter såsom [taruca] (Hippocamelus antisensis), glasögonbjörnen (Tremarctos ornatus), jaguaren (Panthera onça) och [la maquisapa de montaña] (Ateles belzebuth).

Av de 132 fågelarterna kan nämnas vitbröstad [paujil] (Crax salvini), djungelkondor (Sarcoramphus papa), gulhövdad papegoja (Amazona ochrocephala) och en and med kastanjefärgat huvud (Netta erythrophthalma).

Ekologisk betydelse[redigera | redigera wikitext]

Nationalparkens ekologiska betydelse kommer av att den har olika ekosystem, ett stort antal akvifärer (sjöar, laguner, floder, bäckar), små isolerade skogar, dimhöljda skogar och skogar typiska för bergsdjungel på hög höjd.

Man uppskattar att 22% av parken är karga gräsbevuxna områden, 53% består av skogbeväxta berg och 25% skog utan berg.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Parken har ett typiskt tropiskt klimat, varmt och fuktigt, med temperaturer som överstiger 34 grader Celsius. Årstidsväxlingarna består av en torrperiod mellan maj och oktober och en period med kraftiga regn mellan december och mars.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Översatt och delvis förkortad från Spanska wiki, djur- och växtnamn inom klammer [] har inte översatts.