Nationalsocialistisk black metal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nationalsocialistisk black metal, förkortat NSBM, syftar på musik inom genren black metal med ett nationalsocialistiskt budskap. NSBM innehåller texter som berör antisemitism, esoterisk hitlerism, ariskt herravälde, krig och Nazism. Företrädarna ser nationalsocialismen som en logisk nästa hållplats för den politiska och spirituella ställningen inom black metal.[1]

Definition av nationalsocialistisk black metal[redigera | redigera wikitext]

NSBM var en ”ny” form av black metal som växte fram under 1990-talet ur den black metal som blev populär inom Norges undergroundscen. Varg Vikernes, känd från banden Mayhem och Burzum, var en av de första frontfigurerna inom NSBM. År 1992 blev Vikernes officiell medlem i den nazistiska organisationen White Aryan Resistance[källa behövs], och kort därefter mördade han Øystein Aarseth, också känd som Euronymous, gitarrist i Mayhem samtidigt som Vikernes verkade som basist i bandet.

För att ett band ska kunna klassas som NSBM måste en del kriterier uppfyllas. Vissa band som inte uppfyller dessa kriterier men har vissa referenser i låttexter och dylikt till nazismen har ofta felaktigt klassats som NSBM. Band som Slayer och Mayhem har ofta pekats ut att vara influerade av NSBM, men banden själva har sagt att eventuella associationer med nazismen enbart är för att chocka.

Band som ska klassas som NSBM måste i sina texter och omslag göra uppenbara referenser till nazismen, dessutom måste deras musikstil vara black metal, och vad som definierar just black metal är också omdiskuterat. Gemensamt för black metal-band är dock att de har distade gitarrer, sandpappersraspig sång (också känt som black metal-growl) och blixtsnabbt trummande med mycket så kallade blastbeats (en vanlig utformning av ett blastbeat är att virveltrumma och bastrumma spelas på samma eller alternerande slag).

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

Den ideologiska biten av NSBM fokuserar på ett antal saker, som ofta anses oacceptabla i dagens samhälle. Som alla black metal-band anser allt som oftast NSBM-band att kristendomen är en felaktighet och borde avskaffas. Bara det har väckt stark debatt emot genren. Det som verkligen gör NSBM till en kontroversiell genre att är just att den sympatiserar med nazism och fascism.[1]

Det finns en utbredd tro bland en stor del av anhängarna till NSBM att kristendomen i själva verket är produkten av en judisk konspiration för att underminera arierna genom att eliminera deras kultur. De tar avstånd från judiska och kristna moralregler och omfamnar istället naturalistiska samt hedniska moralregler, och lägger tyngd på ära, blod och mark. Det sistnämnda är ganska typiskt nazistiskt tänkande, där man ansåg att det perfekta samhället inte är beroende av industri, utan snarare att landet består av självförsörjande bönder.

För att försöka bevisa att arierna är övermänniskor pekar ofta NSBM-anhängare på germansk högkultur (Hochkultur), och påstår att forna högkulturer såsom perserna, sumererna och romarna alla grundlagts av arier eller har byggts på deras framgångar. Mot all förmodan så finns det faktiskt ett antal NSBM-band från Polen, vilket strider mot den nazistiska ideologin. Men det finns konspirationsteorier som påstår att Tyskland, Polen och andra östeuropeiska länder skulle ha kunna allierat sig under andra världskriget om det inte varit för judarna.

Fascistsatanism är inte heller ett ovanligt inslag bland NSBM-band. Grundtanken inom fascistsatanism är att Satan är en uråldrig, arisk motsats till Yahweh, den kristna och judiska guden. Det finns dock stridigheter inom NSBM vad gäller fascistsatanism då vissa anser att Satan är en del av judendomen och kristendomen.

Exempel på band inom NSBM[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Mattias Gardell, Gods of the Blood (2003), s.307, läst 20091119

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]