Nationalsymbol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En nationalsymbol eller nationalklenod är föremål, en plats eller en företeelse som är av stor vikt för ett lands kulturella och nationella identitet.

Nationalsymbolernas syfte är att ena folket genom att skapa en symbolisk representant för nationen och folkets värderingar, mål eller historia. Dessa symboler används oftast vid festligheter och firanden. Dessa vädjar ofta till ett folks patriotism eller nationalism i samband med exempelvis nationaldagar eller andra historiskt viktiga händelser.

De nationalsymboler som på något sätt är officiellt fastställda för staten kallas rikssymboler. Andra nationalsymboler har ofta vuxit fram av hävd eller används av andra nationella instanser såsom symboler för landslag i olika sporter. Nationalsymboler kan också användas av etniska grupper som inte har direkt koppling till ett visst land, till exempel samiska nationalsymboler.

Vanliga officiella nationalsymboler[redigera | redigera wikitext]

Gli azzurri, Italiens herrlandslag i fotboll, är ett exempel på nationalfärger som inte är kopplade till landets flagga. I det här fallet är de istället kopplade till det tidigare kungahuset.

Vanliga inofficiella nationalsymboler[redigera | redigera wikitext]