Nationalsång

Från Wikipedia

Nationalsång, och förr även folksång, är en högtidlig sång och en typ av patriotisk musik vars uppkomst och blomstring hänger samman med nationalstatens och den romantiska nationalismens födelse.

En nationalsång kan ses som en nationalsymbol. En Nationalsång är en enande symbol och ofta en hyllning till det egna landet. Inlärning av sången var förr ofta obligatorisk i skolan, och den framförs ofta vid tillfällen som studentexamen, nationaldagen, och sportevenemang. Ibland, om sången är lång, sjungs bara några av verserna. Så är fallet med Finlands nationalsång.

Många stater har egna nationalsånger på mer än ett officiellt språk, bland annat Belgien, Finland, Irland, Kanada, Schweiz och Sydafrika. Ryssland har för närvarande (2008) två officiellt godkända texter, den äldre från tiden som Sovjetunionen, och den yngre från tiden efter 1992. Många nationalsånger tillkom under 1800- och 1900-talen, dels som en följd av nationalromantiska strömningar och dels som en följd av tillkomsten av nya stater.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]