Staty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Stod” leder hit. För orten i Tjeckien, se Stod, Tjeckien.
Statyn Venus från Milo, marmor, på Louvren i Paris.
Statyn Crokus av Tore Strindberg, brons, i Stadshusträdgården i Stockholm, detalj.

Staty eller bildstod[1], från franskans statue (från latinets statua), är en fristående skulptural realistisk avbildning av en människa eller ett djur i helfigur, utförd i ett bestående material som trä, metall eller sten.[2] Statyer är vanligtvis i naturlig storlek eller i närheten därav. Skulpturer som föreställer personer eller djur i helfigur men är mycket mindre, kallas statyett eller figurin.[3] Är de istället mycket stora kan de kallas kolossalstaty, även om denna term inte är speciellt vanligt idag.[4] En realistisk skulptural avbildning av ett huvud och eventuellt övre delen av bröstet kallas för byst[5], medan en skulptural avbildning som saknar huvud, armar och ben, kallas torso.[6]

Ett tredimensionellt konstverk som inte är en fristående realistisk avbildning av en varelse, kallas inte för staty, utan enbart för skulptur.

Statyer har skapats i många kulturer sedan förhistorisk tid. De föreställer verkliga eller mytiska personer och djur. Statyer är vanliga inslag i parker och andra offentliga miljöer som offentlig konst. Ofta reses statyer för att hedra minnet av en historisk händelse eller betydelsefull person.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]