Nattens cirkus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nattens cirkus
FörfattareErin Morgenstern
OriginaltitelThe Night Circus
OriginalspråkEngelska
ÖversättareJan Risheden
LandUSA USA
GenreFantasy
FörlagDoubleday
Utgivningsår2011
Utgiven på
svenska
2012

Nattens cirkus (originaltitel: The Night Circus) är en roman av den amerikanska författaren Erin Morgenstern, utgiven 2011 på originalspråket engelska. Översatt till svenska av Jan Risheden och utgiven av Norstedts 2012.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen börjar år 1873 i New York, då femåriga Celia anländer till sin far, magikern och artisten Prospero Besvärjaren, med ett självmordsbrev från sin mor fastnålat på sin kappa. Fadern antar tidigt i Celias liv en utmaning från en annan magiker, ett spel med sin dotter som insats mot en annan jämnårig spelare.

Celias far dör och hon beger dig då på allvar in i spelet genom att gå med i La Cirque des Rêves. Det är ingen vanlig cirkus utan den dyker upp på platser utan förvarning och med skyltar hängande på grindarna "Öppnar vid mörkrets inbrott, Stänger i gryningen". Cirkusen har inga cirkusdjur eller clowner och artisterna är nästan bara klädda i svartvitt, men i tälten finns fantastiska upplevelser med verklig magi och det är här Celia möter sin motståndare, Marco.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Boken vann Alex Award från the American Library Association år 2012 [1]. Nominerad till Orange Prize for fiction 2012 [2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Alex Awards, 2012 Winners”. http://www.ala.org/yalsa/alex-awards#current. Läst 1 oktober 2012. 
  2. ^ ”Orange Prize for Fiction”. http://www.orangeprize.co.uk/prize.html?v=180311#longlist. Läst 1 oktober 2012.