Hoppa till innehållet

Neuf-Brisach

Neuf-Brisach
Kommun
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Grand Est
Departement Haut-Rhin
Arrondissement Colmar
Kanton Neuf-Brisach
Koordinater 48°1′N 7°32′Ö / 48.017°N 7.533°Ö / 48.017; 7.533
Yta 1,33 km²[1]
Folkmängd 1 947 ()[2]
Befolkningstäthet 1 464 invånare/km²
Postnummer 68600
INSEE 68231
Geonames 2990683
OSM-karta 69279
Kommunens läge i regionen Grand Est i Frankrike
Kommunens läge i regionen Grand Est i Frankrike
Kommunens läge i regionen Grand Est i Frankrike
Webbplats: http://www.neuf-brisach.fr
Översiktsbild
Detaljkarta över kommunen.
Luftbild över del av stadens befästningar

Neuf-Brisach är en befäst stad och kommun i departementet Haut-Rhin i regionen Grand Est (tidigare regionen Alsace) i nordöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Neuf-Brisach som tillhör arrondissementet Colmar. Befästningen anlades med avsikten att skydda gränsen mellan Frankrike och det Tysk-romerska riket, och därmed de tyska staterna. Det byggdes som ett resultat av freden i Rijswijk som resulterade i förlusten av staden Breisach, precis på andra sidan av floden Rhen. Stadens namn betyder Nya Breisach. År 2021 hade Neuf-Brisach 1 947 invånare.

Idag är staden ett världsarv.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arbetet på stadens befästning påbörjades år 1698 då planer ritades av Sébastien Le Prestre de Vauban, en ingenjörsofficer. Vauban dog 1707 och detta, hans sista arbete färdigställdes av Louis de Cormontaigne.[3] Stadens planläggning sågs som tidens idealstad som då bestod av rektangulära kvartersgator med en åttasidig fortifikation.[3] Generöst med plats gavs till det centrala torget med fyra kvarter i mitten, flankerat av en stor kyrka. Individuella kvarter erbjöds för privat utveckling, antingen som privatbostäder med trädgårdar eller som fastigheter för kommersiellt syfte. Enklare bostäder tillhandahölls också genom bygget av bostadsblock inuti varje mur vilket även gav ett bättre skydd till de bättre bostäderna från kanoneld. Ingången placerades i de fyra huvudsakliga ringmurar genom stora portar.

Befästningen är Vaubans sista arbete och en kulmen på hans tredje system.[3] Det finns också två försvarslinjer, en inre enceinte de sûreté, en bastionsvägg runt om staden och en yttre enceinte de combat, ett system av koncentriskt stjärnformade jordarbeten.

Staden drabbades av förstörelse under andra världskriget men är fortfarande ett bra exempel på det tidigare 1700-talets fortifikationsbebyggelse.

2008 listades ville neuve, nya staden i Neuf-BrisachUnescos lista över världsarv som en del av fästningsverk av Vauban

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Neuf-Brisach


Referens: INSEE[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b c] Líbal, Dobroslav (1992). Castles of Britain and Europe. Blitz Editions. sid. 208 & 221. ISBN 1-85605-511-6 
  4. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 4 maj 2012).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]