New Bus for London

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
New Bus for London
New Bus for London
New Bus for London
Grundinformation
Tillverkning2013-
Även kalladBorismaster
Konstruktion
PlattformDubbeldäckare med lågt golv på bottenvåningen
Drivlina
DrivningBakhjulsdrift
VäxellådaAutomatväxellåda
Dimensioner
Längd11,23 meter
Bredd2,52 meter
Höjd4,39 meter
Vikt12,65 ton
Kronologi
FöregångareRoutemaster
Akterpartiet av New Bus for London
Buss på linje 24 mellan dubbeldäckare av äldre typ på High Street i Camden Town

New Bus for London, eller Borismaster med smeknamn efter borgmästaren i London Boris Johnson, är en modern busstyp konstruerad för Transport for London.

Den klassiska dubbeldäckaren AEC Routemaster var den standardiserade busstypen i London från 1960-talet till början av 2000-talet. Den sista Routemastern i reguljär trafik gick till slutet av 2005. Den utmönstrades framför allt av krav på bättre tillgänglighet för rullstolsbundna passagerare, och också av miljöskäl och driftkostnadsskäl. Efter 2005 har två museilinjer i Londons innerstad fortsatt med Routemasterbussar.

Utmönstringen av Routemasterbussar blev en fråga i borgmästarvalet i London 2008. Boris Johnson blev då vald till borgmästare med bland andra ett vallöfte att introducera en ny buss liknande Routemaster i trafik. Den nya busstypen formgavs av Heatherwick Studio och tillverkas av karossbyggaren Wrightbus och har efter mönster av Routemaster två våningar och en öppen plattform längst bak, där man kan gå på och av bussen även när den är i rörelse. Bussen sattes i trafik i London i februari 2012.

New Bus for London har tre dörrar och två trappor. Den har i likhet med Routemaster en öppen plattform, men har också - till skillnad mot Routemaster - en bakre dörr som kan stängas. Därmed kan bussen opereras med konduktör och öppen plattform under rusningstid och med enmansdrift övriga tider. 600 bussar har beställts i en första omgång för leverans från 2013.

Bussen drivs av en elektrisk motor, som laddas av ackumulatorer, vilka i sin tur laddas av en dieselgenerator och av återvinning av bromsenergi.

Grundläggande data[redigera | redigera wikitext]

  • Kapacitet: 80 passagerare, med 22 sittplatser, plats för en rullstol och 18 ståplatser på det nedre planet samt 40 sittplatser på det övre

Källor[redigera | redigera wikitext]