Night of the Living Dead (1968)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Night of the Living DeadPoster till Night of the Living Dead
(Night of the Living Dead)
GenreSkräck
RegissörGeorge A. Romero
ManusGeorge A. Romero, John A. Russo
Premiär1968
LandUSAUSA
SpråkEngelska
Intäkter30 000 000 $
NyinspelningarNight of the Living Dead
IMDb SFDb
Night of the Living Dead

Night of the Living Dead är en amerikansk film av skräckfilms/zombiefilmsgenren från 1968. Den regisserades av George A. Romero och manuset skrevs av George A. Romero och John A. Russo. Filmen blev 1999 införlivad i det amerikanska National Film Registry (en underavdelning till Library of Congress) såsom varande en "kulturellt signifikant film".

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en skräckfilmsklassiker skriven, regisserad, fotograferad och klippt av George A. Romero. Lågbudgetfilmen blev en stor succé, trots att den var svartvit, just på grund av dess låga budget. Den blev även genombrottet för Romeros, som tidigare bara hade gjort reklamfilmer. Filmen börjar med att Barbara och brodern Johnny besöker sin fars grav som finns belägen på en enslig kyrkogård flera timmars bilfärd från där de bor. Väl framme vid graven blir de överfallna av en äldre man, vilket slutar med att Johnny ligger medvetslös på marken. Barbara flyr i panik till ett öde hus, och får senare sällskap av fler människor som flyr ifrån de levande döda.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen blev den första amerikanska skräckfilmen med en svart huvudrollsinnehavare.
  • Den anses allmänt vara den första moderna zombiefilmen trots att ordet "zombie" inte nämns i filmen. Regissören tänkte sig i stället de döda som "ghouler".
  • Detta var den första kända "gore"-filmen, trots att den i dagens mått är ganska tam.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]