Nikolaus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Regenter med
namnet Nikolaus:

Nikolaus I
Nikolaus II
Nikolaus III
Nikolaus IV
Nikolaus V

Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nickolaus, Nicolas, Nicholas, Nikolas, Nickolas, Necklas, Nikolaj) är ett från början romerskt egennamn och mansnamn med grekiskt ursprung. Det är baserat på det grekiska namnet Νικόλαος (Nikólaos), bildat av Nike (Νικό) ’seger’ och laos (λαος) ’folk’. Namnet har använts i Sverige sedan 1100-talet.

Namnet har i sina olika namnformer förekommit hos ett antal ryska tsarer och påvar. Även Niklas, Nils, Klas och Colin samt Mikołaj, vanligt i Polen, Mikałaj, vanligt i Belarus/Vitryssland och Mykola, vanligt i Ukraina, är varianter av namnet.

Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre.

Namnet är vanligt bland svenskar födda under 1990-talet. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. 31 december 2005 fanns det totalt 3 698 personer i Sverige med någon variant av namnet, varav 1 944 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 97 pojkar namnet, varav 52 fick det som tilltalsnamn.

Den ryska namnvarianten Nikolaj bärs av 414 män i Sverige. Av dessa har 202 namnet Nikolaj som tilltalsnamn/förstanamn. (SCB)

Namnsdag: 6 december (sedan 1200-talet)

Personer med namnet Nikolaus, Nicolas m.m.[redigera | redigera wikitext]

Påvar med namnet Nicolaus[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]