nofollow

Från Wikipedia

nofollow är ett möjligt värde på ett attribut i HTML. Attributet anger att sökmotorerna på WWW inte skall följa länkar i ett HTML-dokument, indexera målsidor eller bry sig om länkarna vid bestämning av målsidors popularitet. Attributet har olika betydelse i ”meta”- och ”a”-element.

Robots <META>-taggar[redigera | redigera wikitext]

Här följer ett exempel på hur nofollow kan användas inom HEAD-elementet i ett HTML-dokument, dvs. mellan <head> och </head>:

<meta name="robots" content="index,nofollow" />

När nofollow används på det sättet, föreslår man sökmotorerna att inte följa några länkar i dokumentet.[1]

rel="nofollow"[redigera | redigera wikitext]

En nyare användning av nofollow [2] är såsom värde till attributet rel i A-element. Härigenom kan man föreslå sökmotorerna att inte beakta länkarna där rel="nofollow" återfinns, då de bestämmer målsidors popularitet.

Syftet med rel="nofollow"[redigera | redigera wikitext]

Webbplatser, som möjliggör för utomstående att lägga till innehåll som blir synligt i HTML-format, är ofta utsatta för ovidkommande länkar i syfte att öka målsidornas popularitet hos söktjänsterna (kommentarspam, en form av sökmotoroptimering). Engelska uttryck för fenomenet är spam in blogs och comment spam. Det huvudsakliga syftet med rel="nofollow", som typiskt sett inkluderas i externa länkar som tillförts av utomstående, är att minska incitamentet för sådant missbruk.

Söktjänsternas respons[redigera | redigera wikitext]

Söktjänsterna avgör själva hur de skall reagera på nofollow. Enligt vad de själva säger, förhindrar Google och Yahoo! att nofollow-länkar ökar målsidornas popularitet.[3][4]

Användning i Wikimedia-projekten[redigera | redigera wikitext]

Idag inkluderas rel="nofollow" i externa länkar inom alla Wikimedias wikier, inklusive svenska Wikipedia.[5]

Exempel
För wikikoden [http://www.example.com/ Min hemsida], som resulterar i den externa länken Min hemsida, ser HTML-uppmärkningen ut så här:

<a href="http://www.example.com/" class="external text" rel="nofollow">Min hemsida</a>

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”About the Robots <META> tag” (på engelska). robotstxt.org. http://www.robotstxt.org/meta.html. Läst 17 juni 2009. 
  2. ^ Cutts, Matt; Shellen, Jason (18 januari 2005). ”Official Google Blog: Preventing comment spam” (på engelska). Google. http://googleblog.blogspot.com/2005/01/preventing-comment-spam.html. Läst 17 juni 2009. 
  3. ^ ”Om rel="nofollow"”. Google. http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=96569. Läst 14 juni 2009. 
  4. ^ ”How do I use the rel="nofollow" attribute to help combat weblog comment spam?” (på engelska). Yahoo!. http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/search/webcrawler/slurp-12.html. Läst 14 juni 2009. 
  5. ^ "Nofollow" (på engelska). Meta, discussion about Wikimedia projects. Läst den 14 juni 2009.