Sökmotoroptimering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sökmotoroptimering, från engelskans search engine optimization, förkortat SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att på ett organiskt sätt, i kontrast till betald marknadsföringsökmotorer, synas så högt upp som möjligt på önskade sökord bland sökresultaten i sökmotorer så som Google, Bing eller Yahoo.

Eftersom rangordningen av webbsidor sker automatiskt genom algoritmer kan man försöka att till webbplatsägarens fördel optimera den bedömning av en webbsida som sökmotorerna gör genom att genomföra ändringar i de faktorer som algoritmerna tar hänsyn till.

Personer som arbetar med att hjälpa företag med sökmotoroptimering kan kallas SEO-konsulter.

Rangordning av webbsidor genom sökmotoroptimering[redigera | redigera wikitext]

De som står bakom en sökmotor vill i allmänhet att sökresultaten ska vara så relevanta som möjligt för dem som söker på en viss fras (sökord/nyckelord), samtidigt som webbplatsägare å andra sidan vill ha relevanta besökare till sina webbplatser. Det är inte alls vettigt att sikta in sig mot massan av besökare utan att nå den målgrupp man söker. Sökmotorernas algoritmer utvecklas ständigt i syfte att förbättra sökresultatens relevans, medan webbplatsägarna försöker att finna och implementera metoder, metoder för sökmotoroptimering, för att göra att deras webbsidor av algoritmerna uppfattas som mer relevanta.

I sökmotorernas barndom figurerade enkla metoder för att påverka algoritmerna, såsom att fylla en webbsida med ord och namn som inte syntes för vanliga besökare (men däremot av sökmotorernas rangordningsalgoritmer), eller att upprepa ett visst ord i webbsidans titelrad, et cetera. Problemet med dessa metoder var att de i objektiv mening inte gjorde webbsidorna mer relevanta för besökare utan istället försämrade sökmotorernas sökresultat, varför rangordningsalgoritmerna med tiden ändrats så att användning av denna sorts sökmotoroptimering inte skulle premieras. Numera kan den typ av sökmotoroptimering straffas av sökmotorn med att webbplatsen helt stryks ur sökresultaten.

Sökmotorerna strävar numera efter att belöna sådana saker som är till nytta för surfaren, såsom god kvalitet, fyllighet, unikt och omfattande material samt användarvänlighet.

Metoder för sökmotoroptimering[redigera | redigera wikitext]

En vanligt förekommande uppdelning av SEO-tekniker för sökmotoroptimering, även kallad SEO specialist, är mellan onpage- och offpage-metoder.

Onpage-metoder[redigera | redigera wikitext]

Sökmotoroptimering onpage går traditionellt ut på att modifiera den egna webbsidan och webbplatsen så att den tilltalar rangordningsalgoritmerna. Denna typ av sökmotoroptimering kan inkludera sådant som[1][2]:

 • att publicera relevant innehåll som är till nytta för dem som sökt den aktuella sökfrasen.
 • att nämna viktiga nyckelord högt upp på sidan
 • att formatera rubriker med HTML-taggar som h1, h2 eller h3 och se till att inkludera viktiga nyckelord i dessa rubriker
 • att använda unik text i title-taggen på varje sida på sajten och se till denna text överensstämmer, dels med h1-rubriken, dels med den länktext som används internt på webbplatsen
 • att vid användning av bilder skriva ut nyckelorden i text, inte enbart med grafiska bilder
 • att använda semantisk kodning och struktur för att förenkla för sökmotorerna att förstå varje sidas unika innehåll.
 • att länka internt med sökorden som s.k. ankartext (länkad text).

Offpage-metoder[redigera | redigera wikitext]

Off page SEO handlar om att öka sidans tillgänglighet från andra webbplatser. Ifall det finns många länkar från andra relevanta sidor så stiger sidan i aktning hos sökmotorn. För att säkerställa detta kan företag åta sig bland annat:

 • att få andra webbsidor, främst sådana som behandlar samma ämne, att länka till den egna sidan
 • att ankartexten som används i länkarna är relevant sett till sidans innehåll och de sökord man optimerar mot
 • att köpa ett blogginlägg med länk, antingen med egenskriven text eller i samband med textskapande.

Satellitsidor[redigera | redigera wikitext]

Satellitsidor har som huvudsaklig funktion att komplettera ett företags befintliga webbplatser för gynna sökresultat på sökmotorer, exempelvis Google. Därmed leder satellitsidan trafik till den riktiga hemsidan, vilket oftast är målet med satellitsidan.

När en satellitsida tas fram för sökmotoroptimering så läggs vikt på sidans struktur och texternas utformning. Texterna utformas för att sökmotorn ska förstå att texten är relevant och specifik för det ämnet/orden som ägaren till satellitsidan önskar få sökresultat på.

För att stärka resultatet för en satellitsida på sökmotorn krävs ofta att sidan stärks med länkar. Dessa länkar är ofta inbyggda i texter på andra webbplatser som handlar om samma ämne som det som satellitsidan vill få sökmotorträffar på.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Dafforn, Erik; Dover, Danny (2011) (på engelska). Search Engine Optimization (SEO) Secrets. Wiley. ISBN 0470554185 
 2. ^ Ledford, Jerri L. (2008) (på engelska). SEO: search engine optimization bible. Wiley. ISBN 9780470175002