Kommentarspam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kommentarspam eller bloggspam (vanliga engelska uttryck är comment spam, blog spam och wiki spam) är oönskad reklam eller ovidkommande kommentarer som postas till exempelvis bloggar, wikiwebbplatser, gästböcker, diskussionsforum eller kontaktformulär som är öppna för vem som helst att skriva i. Även om kommentarspam ibland postas manuellt, står webbrobotar eller "botar", som är programmerade att söka upp webbformulär och posta oönskat innehåll, för den överväldigande delen. Webbapplikationer som accepterar och visar hyperlänkar är särskilt utsatta.[1]

Länkar som pekar på spammarnas (eller deras uppdragsgivares) webbplatser syftar primärt till att öka dessa webbplatsers popularitet hos söktjänsterna genom s.k. sökmotoroptimering, så att spammarnas webbplatser hamnar längre upp på sökresultatlistorna, vilket indirekt ökar antalet besökare och betalande kunder. Kommentarspam ingår därmed i det batteri av metoder som används för att försöka manipulera sökmotorerna. En sammanfattande engelsk term för det senare är spamdexing.

Åtgärder mot kommentarspam[redigera | redigera wikitext]

Den allmänna uppfattningen är att kommentarspam är ett missbruk som behöver motverkas. Uppsättningen av möjliga motåtgärder utvecklas kontinuerligt i takt med att spammarna tar till olika knep för att kringgå åtgärderna. Hos engelska Wikipedia listas några åtgärder mot kommentarspam i artiklarna Spam in blogs och Forum spam.

En teknik, som bland annat används på Internetuppslagsverket Wikipedia, är att förse publicerade hyperlänkar med tillägget rel="nofollow", vilket uppmanar sökmotorerna att inte låta länkarna påverka målsidornas popularitet.

Då merparten av botarna använder sig av öppna proxyservrar, är en effektiv - men kontroversiell - metod att neka öppna proxyservrar åtkomst till webbformulär.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lorelle VanFossen (19 september 2005). ”What is Comment Spam?” (på engelska). http://lorelle.wordpress.com/2005/09/19/what-is-comment-spam/. Läst 20 juni 2009. 
  2. ^ ”OpenProxy” (på engelska). Meatball Wiki. http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?OpenProxy. Läst 20 juni 2009.