Nordöarna, Shetlandsöarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om de nordligaste öarna av Shetlandsöarna.. För den större indelningen av Skottlands norra öar bestående av Shetland och Orkney, se Norra öarna.
Shetland Islands med nordöarna i rött.
Huney från Unst, och några andra nordöar.
Daggri ("gryning") och Dagalien ("skymning") i Ulsta. Dessa färjor binder samman Toft på Mainland med Yell

Nordöarna, på engelska The North Isles, kallas de norra öarna på Shetlandsöarna. De större öarna i gruppen är Yell, Unst och Fetlar. Ibland räknas öarna i Yell Sound in bland Nordöarna.

Ytterligheter[redigera | redigera wikitext]

Öarna har också den nordligaste landytan i Storbritannien och Shetland vid Out Stack nära Muckle Flugga, och landets nordligaste bosättning i Skaw på ön Unst.

Fetlar är också en av de östligaste delarna av Skottland (efter Out Skerries), och Fetlar och Unst ligger mindre än 350 km från Norge.

Om man far rakt norrut från Out Stack är det landfritt hela vägen till Nordpolen.

Andra brittiska rekord på Nordöarna är:

Färjor[redigera | redigera wikitext]

Färjeförbindelserna mellan öarna är de nordligaste reguljära turerna i de brittiska öarna (exkluderat de färjor som går till Färöarna och Island). Det går färjor mellan Yell och Unst, Yell och Fetlar samt mellan Yell och Mainland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Haroldswick Methodist Church, Unst”. Scotland's Churches Trust. http://www.scotlandschurchestrust.org.uk/church/haroldswick-methodist-church-unst. Läst 27 februari 2013. 
  2. ^ Blackadder, Jill Slee (2003). Shetland. Colin Baxter Island Guides. Strathspey: Colin Baxter Photography. ISBN 1-84107-125-0