Fair Isle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Västra klipporna mot Malcolm's Head.
Scotland relief location map.jpg
Red pog.svg
Fair Isle
Fair Isle på kartan över Skottland

Fair Isle (från fornnordiskans frioar-øy) är en ö i Shetlandsöarna belägen nästan halvvägs mellan Shetlandsöarna och Orkneyöarna. Ön är 4,8 kilometer lång och 2,4 kilometer bred och har en area på 5,61 km². Ön ligger omkring 40 kilometer sydväst om Sumburgh på Shetlands Mainland. Politiskt sett tillhör ön Shetlandsöarna.

Majoriteten av de 70 invånarna lever i små torp på den södra delen av ön då den norra delen främst består av klippiga berg. Västkusten har klippor som är runt 200 meter höga. Invånarantalet har fallit från sina omkring 400 invånare år 1900. Det finns inga pubar eller restauranger på ön, men dock en liten skola. Efter elva års ålder måste skolbarnen läsa vidare i Lerwick.

Även om ön ligger marginellt närmare North Ronaldsay i Orkneyöarna tillhör Fair Isle Shetlandsöarna.

Fair Isle har varit bebodd sedan bronsåldern vilket är märkvärt på grund av bristen av material på ön, även om den är omgiven av rika fiskevatten. Den har ett permanent fågelobservatorium på grund av sin viktiga roll för flyttfåglar. Flera sällsynta arter av fåglar har hittats på ön och ön sägs vara den bästa platsen i Västeuropa för att se sibiriska tättingar som tundrapiplärkan, träsksångaren och starrsångaren.

1954 köpte National Trust for Scotland ön av George Waterson som tidigare hade skapat öns fågelobservatorium.

Fair Isle är känd för sina stickade tröjor. Stickning spelar en viktig roll som inkomstkälla för kvinnorna på ön. Huvudaktiviteten för män är jordbruk.

Ward Hill (218 meter) var en radarstation som byggdes fort av brittiska flygvapnet under andra världskriget. Ruinerna efter denna finns kvar än idag.

Den 20 augusti 1588 blev fartyget El Gran Grifón från den Spanska armadan skeppsbrutet vid Stroms Heelor, vilket gjorde att de 300 sjömännen fick tillbringa sex veckor tillsammans med öns invånare. Skeppsvraket upptäcktes år 1970.

Från Fair Isle flygplats på Fair Isle går flygningar till huvudorten Lerwick.

Kriminalromanen Blå gryning av Ann Cleeves utspelar sig på Fair Isle.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]