Nordiska Afrikainstitutet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nordiska Afrikainstitutet
Uppsala1.JPG
DepartementUtrikesdepartementet
OrganisationstypForsknings- och informationsinstitut
SäteUppsala
SyfteAtt främja forskning och information om Afrika
Inrättad1962
Direktör2013– Iina Soiri
Webbplatswww.nai.uu.se

Nordiska Afrikainstitutet är ett 1962 grundat nordiskt centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika, organiserat som en svensk myndighet i Uppsala och från starten finansierat av de nordiska länderna. Det nordiska åtagandet vilar på allt svagare grund. Sverige står i dag (2013) för 80 procent av finansieringen och verksamheten är till största delen inriktad mot Sverige. Intresset för institutet från de nordiska ländernas regeringar minskar och från 2013 har Danmark helt dragit sig ur verksamheten. Institutet är nära samordnat med Uppsala universitet.

Institutet finansierar forskning av egna och utomstående forskare, bland andra afrikanska gästforskare[1]. Det sorterar under det svenska utrikesdepartementet och har som rådgivande organ ett nordiskt Program- och forskningsråd.

I den statliga utredningen Den svenska utvecklingshjälpen: expertrekrytering och stipendiatmottagning (SOU 1961:50} framhölls behovet av en verksamhet med information, utredning och forskning om det moderna Afrika, mot bakgrund av Sveriges intresse för utvecklingsländernas problem ur hjälpsynpunkt, export, investeringar och missionsverksamhet.[2] Institutet inrättades genom beslut av Sveriges riksdag på basis av regeringens proposition 1962:100 om svenskt utvecklingsbistånd.[3]

Nordiska Afrikainstitutet stod 2011 värd för den fjärde Konferensen om Afrikastudier i Europa (ECAS 4)[4] på temat ”African Engagements: On Whose Terms?” om Afrikas prioriteringar och val i pågående världsutveckling.

Föreståndare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stipendier”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/scholarships/. Läst 1 december 2012. 
  2. ^ Den svenska utvecklingshjälpen: expertrekrytering och stipendiatmottagning
  3. ^ Kungl. Maj:ts proposition nr 100 1962, sidan 47]
  4. ^ ”ECAS 2011 - 4th European Conference on African Studies”. AEGIS - African studies in Europe. http://www.aegis-eu.org/archive/ecas4/ecas-4/. Läst 1 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]