Nordiska Afrikainstitutet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nordiska Afrikainstitutet
Nordiska Afrikainstitutet (The Nordic Africa Institute).jpg
DepartementUtrikesdepartementet
OrganisationstypForsknings- och kunskapsförmedlingsinstitut
SäteUppsala
SyfteAtt främja och bedriva vetenskaplig forskning om Afrika samt främja samarbete och kontakter mellan nordiska och afrikanska forskare.
Inrättad1962
Direktör2019– Therése Sjömander Magnusson
Webbplatswww.nai.uu.se

Nordiska Afrikainstitutet (NAI) är ett centrum för samhällsvetenskaplig forskning om Afrika. NAI är en svensk myndighet, lokaliserad i Uppsala och gemensamt finansierad av Finland, Island och Sverige.[1] Före 2013 var även Danmark medfinansiär.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Institutet grundades 1962 som ett nordiskt centrum för forskning, dokumentation och information om Afrika. Institutet har bland annat till uppgift att stärka samarbetet mellan afrikanska och nordiska forskare samt att göra forskningsbaserad kunskap om Afrika tillgänglig för beslutsfattare, medier och andra målgrupper som bland annat bestäms av regeringens årliga regleringsbrev.[1] NAI har ett bibliotek som är specialiserat på framför allt samhällsvetenskaplig litteratur om det moderna Afrika och riktar sig till användare i Norden.[2] Förutom att bedriva egen forskning finansierar NAI även gästforskare, framför allt från universitet i Afrika och Norden[3].

Som myndighet sorterar NAI under det svenska utrikesdepartementet.[4] Det styrs av en direktör och har som rådgivande organ ett nordiskt Program- och forskningsråd.[5] Den svenska regeringen utsåg 18 juli 2019 Therése Sjömander Magnusson till ny direktör för NAI, hon tillträdde 1 oktober 2019.[6]

Tidigare direktörer för NAI[redigera | redigera wikitext]

Förteckningen baseras i sina äldre delar på en rapport som gavs ut till Nordiska Afrikainstitutets 50-årsjubileum 2012.[7]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]