Nordkoreas geografi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
totalt: 120.540 km²
land: 120 410 km²
vatten: 130 km²

Landgränser och kust[redigera | redigera wikitext]

Landgränser totalt: 1 683 km Gränsländer: Kina 1 416 km, Sydkorea 238 km och Ryssland 19 km

Kustlinje: 2.495 km

Provinser och städer[redigera | redigera wikitext]

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Klimatet är tempererat med mesta delen av nederbörden koncentrerad till sommaren.

Med sin position mellan de 38:de och 43:e breddgraderna har Nordkorea ett kontinentalt klimat med fyra distinkta årstider. Långa vintrar för med sig bittert kallt och klart väder som ett resultat av nordliga och nordvästliga vindar från Sibirien. Högsta och lägsta temperaturerna i Pyongyang i januari är -3°C och -13°C. Genomsnittligt antal dagar med snöfall är 37 under vintern. Vädret är oftast hårdare i de nordliga bergstrakterna. Somrarna brukar vara korta, varma, fuktiga och regniga på grund av de sydliga och sydöstliga monsunvindarna som för med sig fuktig luft från Stilla havet. Högsta och lägsta temperatur för Pyongyang i augusti är 29°C och 20°C. I genomsnitt faller ungefär 60 procent av all nederbörd mellan juni och september. Tyfoner drabbar halvön åtminstone en gång varje sommar i genomsnitt. Vår och höst är övergångsårstider med milda temperaturer och varierande vindar. Dessa ger ofta det mest angenäma vädret.

Miljöfrågor[redigera | redigera wikitext]

Brist på information gör det svårt att uppskatta de miljöproblem som industrialiseringen och urbaniseringen har orsakat i Nordkorea.

Luftföroreningarna är små på grund av att man förlitar sig på elektricitet istället för fossila bränslen, både för industrin och för uppvärmning av bostäder. Luftföroreningarna begränsas ytterligare av frånvaron av privatbilism och restriktioner på att använda bensindrivna fordon på grund av oljebristen. De luftföroreningar som förekommer härstammar från industrin. Även vattenföroreningar härstammande från industrin rapporteras förekomma.

Naturresurser[redigera | redigera wikitext]