Noriaki Kubo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Noriaki Kubo, Tite Kubo, född 26 juni 1977 i Hiroshima, är en japansk manga-tecknare. Han har bland annat ritat Zombie Powder och Bleach.

Han är son till en stadsnämndeman i Fuchū, Aki distrikt, Hiroshima, där han gick ut från det lokala gymnasiet. I en intervju har han sagt att han var med i en tidnings manga-tävling, och att trots att han inte vann, tyckte en av tidningens redaktörer att han hade talang. De arbetade senare tillsammans i några kortare projekt. Inte långt därefter kom hans första manga "Ultra Unholy Hearted Machine", som vart publicerat i Shueisha's Weekly Shonen Jump Special 1996. Det här var följt av 2 korta mangor till, och 1999 började hans första serie Zombie powder att visas i Weekly Shonen Jump och höll på i 4 volymer och till år 2000.

Hans nästa serie, Bleach, som handlar om en gymnasieelev som blir Dödsängel och slåss mot onda spöken. Den började visas i samma tidning 2001. Från och med 22 februari 2008 har Bleach nått 310 kapitel, och en animeversion började sändas i Japan 2004. Mangan blev vinnare av the Shogakukan Manga Award i sin kategori 2005. En bleachfilm släpptes i Japan i december 2006, följd av en andra film i december 2007. Filmerna heter Memories of nobody och The Diamond Dust Rebellion.