Norrköpings hamn

Norrköpings hamn är en kombinerad flod- och kusthamn i Norrköping som ligger där Motala ström mynnar ut i Bråviken. Hamnen är en av Sveriges största hamnar på grund av sitt fördelaktiga geografiska läge. Hamnen ägs av Norrköpings kommun som sedan 2007 även äger driftbolaget Norrköpings Hamn och Stuveri AB. Hamnens totala kajlängd är 5,5 km och de samlade lagerytorna passerar 400 000 m². Under 2006 var antalet fartygsanlöp 1000 och godsomsättningen 4 133 000 ton, 63 370 TEU. Hamnens position är 58°35′49″N 16°12′47″Ö / 58.597°N 16.213°Ö / 58.597; 16.213.

Historia

S.S Dagmar vid nuvarande inre hamnen 1902.

Norrköping har med sitt geografiska läge en lång tradition som viktig hamnstad. Vid 1600-talets början var staden en viktig industristad och därmed var även hamnen betydelsefull. Industrialismens intåg på 1800-talet gav hamnen ännu ett uppsving och här skeppades textil och papper ut. Efter sekelskiftet 1900 började fartygen bli så stora att den krokiga inseglingsleden till hamnen började bli ett problem. 1962 invigdes Lindökanalen som åtgärdade detta problem. På början av 1960-talet byggdes en oljehamnanläggning på utsidan av Händelö och under de följande årtiondena fortsatte hamnen att växa utanför Lindökanalen.

Framtid

Norrköpings hamn är en viktig del i Norrköpings vision att vara ett stort logistiknav där transporter via land, luft, sjö och järnväg kan mötas och logistikföretag etablera sig.

Hamnen ingår i det så kallade Norrköpingspaketet. För hamnens del innebär detta en hel del förändringar. Hösten 2008 påbörjas arbetet med att genom muddring bredda inseglingsrännan i kanalen från dagens 60 meter till 100 meter och ett djup av 14,9 meter vilket kommer att ge hamnen möjlighet att ta emot fartyg med ett djupgående av 13,5 meter. (Se vidare under Pampushamnen). I Norrköpingspaketet ingår även en anslutning direkt mellan Södra stambanan och Pampushamnen. Detta blir möjligt genom en ny bro byggs bredvid Kardonbron från Händelsö till Malmölandet och där ansluts via befintliga spår till stambanan. Detta innebär att växling ej behöver ske vid bangården i Norrköping. Järnvägsanslutningen beräknades stå färdig 2010, men projektet hade sommaren 2012 ännu inte påbörjats.

Vidare kommer man på Pampushamnen investera i två stycken Ship-to-Shore-kranar för att därmed kunna flytta ut containerhanteringen från Öhmansterminalen samt bygga en integrerad kombiterminal i Pampushamnen. Kranarna kommer att ha en produktivitet på 30 containrar per timme och beräknas installeras hösten 2009.

Hamnområden

Inre hamnen, utsikt från Syltberget.
Pampushamnen
Braviken
Djurön
Västanvik lastar cement på Händelö.

Inre hamnen

Inre hamnens norra kaj används främst för lossning av råvaror till skogsindustrin och bulkvaror som flis, kol, koks och skrot. Den södra kajen används bland annat för hantering av skogsprodukter, spannmål och valstråd.

I inre hamnen finns även Ivar -Sveriges starkaste hamnkran. Ivar kan lyfta 350 ton och har fått sitt namn efter Ivar Johansson. Denna kran är viktig för industrier som ABB och Siemens som skeppar gigantiska turbiner och transformatorer via Norrköpings hamn.

Öhmansterminalen

Öhmansterminalen är en containerhamn med en fullt integrerad kombiterminal. Den namngavs 1955 efter Hugo Öhman, som var tidigare ordförande i hamnstyrelesen.[1]

Pampushamnen

Pampushamnen är hamnens djuphamn och kan ta emot transoceana fartyg. Vattendjupet är 12,4 meter. Hösten 2008 påbörjas arbetet med att genom muddring bredda inseglingsrännan från dagens 60 meter till 100 meter och ett djup av 14,9 meter vilket ger hamnen möjlighet att ta emot fartyg med ett djupgående av 13,5 meter. Hamnen används främst för trävaror, papper, containrar och petroleumprodukter. Pampushamnen har tre oljepirar.

I Pamupshamnen finns även Norrköpings hamns senaste tillskott: en ny kajdel på 180 meter som invigdes i maj 2007.

Braviken

Holmen Papers papperstillverkning i Braviken har en egen hamn. Här skeppas papper ut i världen till tidningar som: Financial Times, Die Zeit, Ouest France och El Pais.

Djurön

Vid Djurön ligger Europas största anläggning för spannmålsexport som drivs av Svenska Lantmännen.

Se även

Källor

Referenser

  1. ^ Lutteman, Sven. Personnamn på gatuskyltar inom Norrköpings kommun. ”Öhmanskajen (Sylten) Kajen har döpts efter lagerförmannen Hugo Öhman, betrodd kommunalman och under många år verksam som ordförande i hamnstyrelsen under ett viktigt utvecklingsskede i hamnens historia (SH 291/1955)”