Novell eDirectory

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Novell eDirectory (tidigare kallad Novell Directory Services (NDS)) är en katalogtjänst kompatibel med X.500. Den introducerades 1993 av Novell Inc för att centralt hantera tillgång till resurser på flera servrar och datorer på ett nätverk. Katalogtjänsten används hos över 80% av företagen på Fortune 1000 och konkurrerar med Microsoft's Active Directory, Sun's Java System Directory Server och Red Hat's Fedora Directory Server.

eDirectory är en hierarkisk, objektorienterad databas som representerar de olika objekten inom organisationen i en logisk trädstruktur. Objekten kan bestå av persondata, platser, servrar, arbetsstationer, mjukvara, skrivare, tjänster, grupper etc. Användningen av dynamiskt arv av rättigheter på både global och lokal nivå i trädet, ger möjlighet till en effektiv acceshantering. Katalogtjänsten eDirectory kan utgöra basen för en Metakatalog för att konsolidera katalogtjänster och användarkataloger i applikationer.

eDirectory kan anslutas via LDAP, XML, Directory Service Markup Language, SOAP, ODBC, JDBC, JNDI, EJB, Perl, ActiveX och ADSI och har testats med över en miljard objekt.

Kompatibla operativsystem[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]