Nu blåser vi snuten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nu blåser vi snuten
(Smokey and the Bandit)
Genre Action/Komedi
Regissör Hal Needham
Producent Mort Engelberg
Manus Hal Needham
Robert L. Levy
James Lee Barrett
Charles Shyer
Alan Mandel
Skådespelare Burt Reynolds
Sally Field
Jackie Gleason
Jerry Reed
Mike Henry
Originalmusik Bill Justis
Jerry Reed
Distribution Universal Pictures
Premiär 1977
Speltid 96 min
Land USA USA
Språk Engelska
Uppföljare Nu blåser vi snuten igen
IMDb SFDb

Nu blåser vi snuten (engelska Smokey and the Bandit) är en amerikansk action-komedi från 1977 i regi av Hal Needham med Burt Reynolds, Sally Field, Jackie Gleason och Jerry Reed i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 13 februari 1978.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att de rika texasborna Big Enos Burdette (Pat McCormick) och hans son Little Enos (Paul Williams), försöker att hitta en lastbilschaufför villig att smuggla öl till Georgia, då deras vanliga chaufför redan blivit gripen. Bo "Bandit" Darville (Burt Reynolds) och hans kompis Cledus "Snowman" Snow (Jerry Reed), blir tillfrågade. De får i uppdrag att hämta 400 lådor med Coors-öl i Texarkana i Texas och smuggla tillbaka dem till Atlanta, fram och tillbaka på 28 timmar för 80 000 dollar. De antar uppdraget, men det är lättare sagt än gjort, när en viss sheriff Buford T Justice (Jackie Gleason) jagar dem ända från Texas. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Sally Field som Bandit tar upp som liftare. Hon är på flykt från sitt eget bröllop med just Buford Justices son.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i städerna McDonough och Jonesboro i Georgia. Scenerna från Texarkana filmades i och omkring Jonesboro, och biljakterna filmades omkring och i staden McDonough. Scenerna från racerbanan filmades vid Lakewood Speedway arenan på sydsidan av Atlanta.

Filmen blev omåttligt populär bland bilentusiaster tack vare Bandits våghalsiga bilkörning i en Pontiac Trans Am. Exempelvis, när lastbilen stoppas av polisen, vänder Bandit och kör mot färdriktningen på motorvägen och vänder framåt igen framför ögonen på polisen, för att skydda lastbilen. Därefter följer en biljakt.

Filmen använde fem modifierade Pontiac Trans Ams av årsmodellen 1977. Bilarna modifierades på grund av de stunts som utfördes, till exempel så utförde den tredje bilen ett stunt då den flög över en flod, och blev därmed totalt förstörd. Samtliga bilar blev förstörda under filminspelningen.

Jerry Reed, som spelade "Snowman", sjöng även filmens ledmotiv, som han dessutom varit med om att skriva.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]