Nuuk flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Nuuk flygplats

Nuuk flygplats (grönländska: Mittarfik Nuuk; danska: Nuuk Lufthavn) (IATA: GOHICAO: BGGH) är belägen fyra kilometer nordöst om NuukGrönland. Flygplatsen trafikeras av Air Greenland med De Havilland Canada DHC-7 Dash 7 flygplan och Sikorsky S-61 helikopter.

Flygplatsen nyttjas främst av inrikestrafik, men är en av Grönlands sex internationella flygplatser, tack vare förbindelse med KeflavikIsland, och en sommarförbindelse med Iqaluit i Kanada.

Flygplatsen har en bana med 950 m längd, vilket är ganska kort. Bara vissa typer av propellerplan med begränsad last och bränslemängd kan använda flygplatsen. Passagerare till Danmark får byta på Kangerlussuaq flygplats eller på Island.

Det har länge diskuterats att bygga en lång landningsbana vid Nuuk, dit eller därifrån majoriteten av passagerarna inom och till/från Grönland ska, och lägga ned Kangerlussuaq flygplats, men det är en stor kostnad och vädret är blåsigare och dimmigare i Nuuk än Kangerlussuaq, vilket ökar risken för inställda flyg.

Det har tagits beslut om att förlänga banan i Nuuk till 2 200 m.[1] Arbetet med detta förväntas starta i slutet av 2018.[2][Uppdatering behövs]

Flygbolag och destinationer[redigera | redigera wikitext]

Flygbolag Destinationer
Air Greenland Aasiaat, Ilulissat, Kangerlussuaq, Kulusuk, Maniitsoq, Narsarsuaq, Nerlerit Inaat, Paamiut, Sisimiut

Säsong:Iqaluit

Icelandair Reykjavik


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://kair.gl/en/projects/nuuk/
  2. ^ http://kair.gl/da/2017/10/21/pressemeddelelseegenkapitalfinansiering-og-tidsplan-for-nye-lufthavne-i-ilulissat-nuuk-og-qaqortoq-paa-plads/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]