Oak Island

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oak Island
Ö
Oak Island.png
Land Kanada Kanada
Region Nova Scotia Nova Scotia
Högsta punkt 11 meter
Area 0,56 km²
Folkmängd 0
GeoNames 6091987
Flygfoto över utgrävningar och byggnader på Oak Island i augusti 1931.

Oak Island, "Ekön", är en ö utanför Nova Scotia i Kanada.

Skattgömman[redigera | redigera wikitext]

1795 hittade den 18-årige pojken Daniel McGinnis från närområdet en konstig glänta på ön. Alla träd hade sågats ner, förutom en jättelik ek. Runt en av grenarna på eken fanns skavmärken efter rep, och strax under var marken nedsjunken. Tillsammans med två kamrater började han gräva på platsen, och pojkarna fann snart ett gruvliknande schakt.

Pojkarna saknade resurser för att gräva djupare, men de skattjägare som följde efter satsade under de kommande århundradena stora penningsummor på att utforska schaktet för att finna skatten. Den mest namnkunnige av dessa skattletare var den blivande amerikanske presidenten Franklin Roosevelt, som deltog i ett utgrävningsförsök 1909.

1970 hade man grävt ned till 66 meters djup utan finna någon skatt i det nu vattenfyllda hålet. Då man sänkte ner en TV-kamera lyckades man filma något som såg ut att kunna vara kistor. Men dykarna som sändes ner fann inget.

Skattgömman på Oak Island är i dag en turistattraktion, men fortfarande är det ett mysterium vad schaktet egentligen använts till. Det hittades även en sten som sade: "Fyrtio fot ned ligger miljonen begravd". När man tog bort stenen utlöstes en fälla som vattenfyllde hålet. Men stenen har därefter försvunnit.

Det finns många olika teorier om vad "skattgömman" kan ha haft för syfte. Enligt en av legenderna ska Kapten Kidd ha grävt ner en skatt på ön strax innan han blev infångad. En annan teori är att Kapten Kidd kan ha använt ön som mötesplats för att konspirera med Long Ben Avery.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]