Nova Scotia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nova Scotias läge i Kanada

Nova Scotia [ˌnoʊvəˈskoʊʃə] (ursprungligen latin för "Nya Skottland", franska: Nouvelle-Écosse, gäliska: Alba Nuadh) är en kanadensisk provins vid Kanadas sydostkust. Den är den mest befolkade kustprovinsen, och huvudstaden Halifax är regionens ekonomiska och kulturella centrum. Nova Scotia är Kanadas näst minsta provins med en area på endast 55 284 km², och dess befolkning på 937 889 gör den till den fjärde minst befolkade provinsen i landet. I relation till sin storlek är den dock den andra mest tätbefolkade provinsen.

Namnet Nova Scotia gavs till området av britterna efter erövringen av Akadien från Frankrike 1713. Cape Breton erövrades av fransmännen först 1758, samma år sammanträdde för första gången en egen folkrepresentation för Nova Scotia. Nova Scotia omfattade 1713-1784 även New Brunswick och 1758-1784 Cape Breton, vilka områden 1784 blev skilda provinser. 1820 återfördes dock Cape Breton till Nova Scotia.[1]

Befolkningen i Nova Scotia kallas informellt för Bluenosers, ’blånäsor’.

Nova Scotias ekonomi är traditionellt sett till största delen resursbaserad men på senare tid har den blivit mer blandad. Traditionella industrier som fiske, gruvdrift, skogsbruk och jordbruk är fortfarande mycket viktiga men har nu fått sällskap av turism, teknologi, filmproduktion, musik och andra kulturella industrier.

1867 gav Nova Scotia ut mynt för första gången.

Kända personer från Nova Scotia[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 295 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]