Hoppa till innehållet

Objektifiering

Från Wikipedia
Objektifiering

Objektifiering innebär att reducera en eller flera personer till ett passivt föremål – ett objekt[1][2] – för en handling, istället för som en egen handlande aktör.

Begreppet kopplas ibland samman med en sexualisering av mänskliga beteenden eller kulturprodukter. Detta handlar då om sexuell objektifiering.

Objektifieringen av den mänskliga kroppen förekommer flitigt inom bland annat pornografi[2] och annan erotica. Den är ofta relaterad till Den manliga blicken, ett begrepp som ursprungligen myntades för att beskriva den mansstyrda filmproduktionens objektifiering av kvinnor och kvinnokroppen. Den moderna bildkulturen, med selfies och sociala medier, har också mångdubblat spridningen av bilder på människor. För kvinnor kan sexuell objektifiering vara kopplad till att ser sig själva som objekt, via en självobjektifiering som ibland kan leda till en störd självbild samt ätstörningar för att förändra denna självbild.[3]

Förutom problematiseringen kring bildkulturens potentiellt negativa påverkan har objektifieringen även använts som ett verktyg inom performance-konst och modern erotisk konst. Detta har använts både hos manliga och kvinnliga bildkonstnärer.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”objektifiering”. SO. https://svenska.se/tre/?sok=objektifiering&pz=1. Läst 6 september 2021. 
  2. ^ [a b] ”objektifiera - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/objektifiera. Läst 6 september 2021. 
  3. ^ Lexner, Maria (2006). Att vara subjekt eller objekt. Stockholms universitet. sid. 3. Läst 6 september 2021 
  4. ^ Makander, Nora (4 september 2021). ”Ny utställning: Undersöker gränsen mellan konst och porr”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/kultur/ny-foto-utstallning-utmanar-den-manliga-blicken. Läst 6 september 2021.