Ochidagen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ochidagen
Blason et drapeau grec commémoration jour du non.JPG
Grekiska flaggor och ordet Οχι (nej) på en vägg i Ioánnina den 28 oktober 2004.
TypTemadag
Datum28 oktober
Geografi och firareGrekland Grekland
Cypern Cypern
Period1942-
AnledningGrekiska premiärministern Ioannis Metaxas svar på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940

Ochidagen (kan även stavas Ocidagen, grekiska:Επέτειος του Όχι) infaller den 28 oktober, och är en allmän helgdag som årligen firas i Grekland, Cypern och bland grekiska grupperingar utanför Grekland. Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera.

Det italienska ultimatumet[redigera | redigera wikitext]

Ultimatumet som framfördes till Metaxas av den italienska ambassadören i Grekland, Emanuele Grazzi vid gryningen 28 oktober 1940, efter en fest i den tyska ambassaden i Aten, krävde att Grekland tillät axelmakterna att gå in på grekiskt territorium och ockupera vissa ospecificerade "strategiska platser" eller annars bli angripna. Ultimatumet påstås ha mötts av ett enda kortfattat ord: όχι (nej). Som svar på Metaxas vägran gick italienska trupper som var stationerade i Albanien, då ett italienskt protektorat, över den grekiska gränsen samma morgon. Detta drog in Grekland i andra världskriget.

Från och med 1942 firas detta som ochidagen.

Firandet av årsdagen[redigera | redigera wikitext]

Under kriget högtidlighölls varje år minnet av den 28 oktober av greker världen runt och i Grekland, och efter andra världskriget blev det en allmän helgdag i Grekland. Händelsen 1940 firas varje år med militär- och studentparader och de flesta allmänna byggnader dekoreras med den grekiska flaggan.