Oddjob (James Bond)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oddjob
Oddjob costume.jpg
En person utklädd till Oddjob
Första framträdande Goldfinger
Skådespelare Harold Sakata
Svensk dubbning Peter Sjöquist (James Bond Junior)
Anknytning
Yrke Betjänt
Caddy

Oddjob är en rollfigur i James Bond-filmen Goldfinger. Figuren är hantlangare åt huvudskurken Auric Goldfinger i James Bond filmen Goldfinger, spelad av Harold Sakata. Förutom att verkställa mord beordrade av Goldfinger jobbar han även som betjänt och caddy åt denne. Han hjälper även Goldfinger att fuska i golf genom att i smyg släppa ned en annan golfboll i närheten av hålet efter att Goldfinger slagit iväg sin.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Oddjobs specialvapen är en hatt försedd med en rakbladskant som garanterat dödar den som blir träffad när han slänger den (en scen, där han halshugger en marmorstaty med hatten, testades i MythBusters och bevisades som omöjlig). Oddjob är också extremt stark vilket han bl.a. demonstrerar vid ett första möte mellan Bond och Goldfinger i samband med en golfrunda. För att sätta sig i respekt hos Bond kramar han sönder en golfboll. Oddjobs oerhörda styrka gör honom nästan oslagbar i närstrid.

I filmens slutskede möts James Bond och Oddjob i kamp man mot man i Fort Knox. Agent 007 är fysiskt sett vida underlägsen sin motståndare, inte ens när Bond slänger en guldtacka på sin motståndare rör han en min. Till slut lyckas ändå Bond döda Oddjob efter att ha elektrifierat honom med en avskuren elkabel.

Andra framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Oddjob förekommer som spelbar figur i multiplayerläget i Goldeneye 007 till Nintendo 64 och 2010 års version, 007: Nightfire, Goldeneye: Rogue Agent och 007 Legends.

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Oddjob medverkar i några avsnitt av James Bond Junior och bär overall, solglasögon och en annan hatt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]