James Bond Junior

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
James Bond Junior
Originaltitel James Bond Jr.
Genre Animation, action, äventyr
Medverkande Corey Burton
Jeff Bennett
Brian Mitchell
Antal avsnitt 65
Längd (per avsnitt) 25 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Murakami-Wolf-Swenson
United Artists Corporation
Sändning
Originalkanal lokal syndikering
Originalvisning 1991
Status 16 september-13 december 1991
Externa länkar
IMDb

James Bond Junior är en amerikansk tecknad TV-serie producerad av Murakami-Wolf-Swenson och United Artists Corporation, och ursprungligen visad i lokal syndikering under perioden 16 september-13 december 1991.[1] Serien är baserad på böckerna och filmerna om James Bond. Serien handlar om James Bonds brorson, James Bond Junior, som är student på Warfield-akademin. TV-serien kom även ut som TV-spel till NES och SNES.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

De olika invånarna på Warfield-akademin, bestående av James Bond Junior, hans vänner, Erik Äckelbäck och de två presenterade personerna av lärarkårens personal, fungerar som seriens huvudpersoner. De flesta av dem medverkar i seriens alla avsnitt. Ibland vill bara två eller tre av James vänner följa med honom på hans äventyr. De andra stannar på Warfield för att stoppa Eriks planer att sätta James i knipa.

 • James Bond Jr. - Seriens hjälte och brorson till James Bond. Han representerar Warfield-akademin och har många vänner där som hjälper honom i hans uppdrag. Det börjar även växa en romans mellan Bond och Tracy Milbanks.
 • Horace Boothroyd/IQ - Ett vetenskapligt geni, James rumskamrat och en av hans bästa vänner. Han är väldigt intelligent, snabbtänkt och högst påhittig. Han bygger ofta uppfinningar som han ger till James, som hjälper honom i kampen mot Scum-agenter. Han är sonson till Q.
 • Tracy Milbanks - Dotter till akademins rektor, Bradford Milbanks, och en av James Bond Jr:s närmsta vänner. Hon följer ofta med James i hans uppdrag. Hon blir mycket svartsjuk när en annan flicka närmar sig James, men vägrar oftast erkänna det.
 • Gordon Leiter - Solbränd, blond, idrottande och den "starka handen" i gruppen. Han kommer ifrån Kalifornien och är 007:s CIA-medhjälpare Felix Leiters son. Han backar aldrig undan när hans vänner behöver ett starkt handtag.
 • Fillie Farragut (Phoebe Farragut) - Tracys bästa väninna och dotter till en rik affärsman. Fillie gör inga hemligheter av sin kärlek till James, dock blir aldrig känslorna besvarade. Hon framstår som mindre självsäker och populär än de andra i gruppen.
 • Erik Äckelbäck IV (Trevor Noseworthy IV) - Skvallerbyttan från Warfield-akademin. Han kommer från en rik familj och har ett överdrivet storhetsvansinne. Han är feg, elak och reser ofta tillsammans med Bond i smyg, i hopp om att avslöja att han lämnat skolan utan lov, men något som Erik själv hamnar i knipa för.
 • Bradford Milbanks - En tidigare Royal Air Force-officer, som numera är rektor på Warfield-akademin och Tracys far. Han är oftast allvarlig och sträng, men han är en rättvis och tjänstvillig rektor och far.
 • Burton "Buddy" Mitchell - Den här tidigare FBI-agenten och medhjälpare till 007 är numera idrottslärare på akademin. Han är stark, intelligent och hjälpsam. Mitchell vet ofta mer om James Bond Jr:s aktiviteter än sina kollegor, och riskerar ofta sitt jobb genom att låta James resa ut på farligheter.

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett flertal skurkar i serien. De flesta av dem jobbar för S.C.U.M. (Saboteurs and Criminals United in Mayhem). S.C.U.M. är en internationell brottsorganisation som leds av den onde Scumlord. Många av skurkarna som har setts tidigare var helt olika sina företrädare i Bondfilmerna. Till exempel Dr. No liknar en grönhudad, långhårig mutant. Alla återkommande, namngivna skurkar är listade här. Det finns vissa avsnitt (som Shifting Sands, där den egyptiske och storhetsvansinnige Farao Fearo medverkar) där det dykt upp "engångsskurkar", som inte är med i listan.

 • Scumbossen (Scumlord) - Den mystiske ledaren för S.C.U.M., som sällan syns utanför skuggorna. Vissa fans förmodar att han är ingen mindre än Ernst Stavro Blofeld. Han ger ofta order till andra S.C.U.M.-skurkar via monitorskärmar och är alltid klädd i rock, hatt och solglasögon. Han har en hund, som heter Gräddnos (Scuzzball), som ofta syns vid hans hälar. Medverkar i 10 avsnitt.
 • Dong (Jaws) - En korkad skurk, vars kännetecken är hans ståltänder som förstör nästan allt han tuggar på. Han är oftast hantlangare till högre rankade S.C.U.M.-agenter och jobbar ofta ihop med Ding-Ding. Till skillnad från sin motsvarighet i filmerna så pratar han i denna version, och hela hans underkäke är nu gjord av stål. Det förklaras i novellen "A View to a Thrill", som är baserad på TV-serien, att han sköts i munnen under ett bankrån, och det enda sättet för läkarna att rädda hans liv var att ge honom en uppsättning av metalltänder och mekaniska käkmuskler. Medverkar i 21 avsnitt.
 • Ding-Ding (Nick Nack) - En väldigt liten hantlangare med en enorm haka, som ofta utsätts för "låga skämt" från både James Bond Jr. och sin elaka "andra hälft", Dong, som han nästan alltid är kopplad med i S.C.U.M.:s olika system. Medverkar i 15 avsnitt.
 • Doktor Derange (Doctor Derange) - En galen vetenskapsman med en stark fransk brytning och en stor passion för radioaktiva material och vapen, särskilt plutonium. Han kännetecknas av sitt långa, mörka hår och av att hans vänstra öga är större än det högra. Han är en av de vanligaste skurkarna i serien. Medverkar i 16 avsnitt.
 • Skullcap - En topprankad attentatsman från S.C.U.M., som nästan alltid jobbar för Doktor Derange. Överdelen av hans skalle är gjord av stål som omger hans hjärna, varifrån han fick sitt kodnamn. Han är extremt elak och skoningslös, men inte särskilt listig. Medverkar i 8 avsnitt.
 • Goldfinger - En av Bond Jr:s smartaste och mest manipulativa fiender. "Var det än finns guld, finns Goldfinger" brukar det sägas. Hans system är helt motiverat av girighet och han är oftast assisterad av sin hantlangare Oddjob. Medverkar i 4 avsnitt.
 • Goldie Finger - Goldfingers bortskämda och lika skurkaktiga dotter, som delar sin fars kärlek till guld och hans hänsynslösa sätt att försöka få tag i det. Förutom då hon jobbar ihop med sin pappa så är hon ofta i sällskap med Barbella. Medverkar i 4 avsnitt.
 • Oddjob - Liksom Dong och Ding-Ding jobbar ofta den här killen för andra skurkar, särskilt för Goldfinger. Han är klädd i träningsoverall, ett stort kedjehalsband av guld, som har hans OJ-initialer, och skyddsglasögon. Hans kännemärke, den rakbladsvassa hatten, är också tillbaka (det är i den här serien en hög hatt istället för ett plommonstop). I det första avsnittet där han medverkar pratar han inte, som han inte gör i filmen Goldfinger heller. Han börjar mystiskt nog att göra det senare i serien. Medverkar i 8 avsnitt.
 • Barbella - En kvinnlig bodybuilder med ett hett temperament som ofta visar övermänsklig styrka. Hon använder hellre sina muskler än sitt huvud i sina gärningar. Barbella är inte lojal mot någon, särskilt inte S.C.U.M., som hon förråder i ett avsnitt där hon försöker förstöra deras internationella högkvarter. Hon jobbar ofta ihop med Goldie Finger. Medverkar i 5 avsnitt.
 • Doktor No (Doctor No) - Ett ondskefullt geni och en av Bond Jr:s mest skoningslösa motståndare. Den här versionen skiljer sig mycket från originalet, Dr Julius No. Han har nu grön hud (troligen för att han föll ned i en tank med kemikalier i Bondfilmen) och metallhänder. Hans brytning, kostym och mustasch är asiatiska, och många av hans system innehåller ninjor, samuraisvärd och liknande. Medverkar i 7 avsnitt.
 • Spoiler - En högljudd S.C.U.M.-agent som leder ett gäng vandaler med kedjedrivna motorcyklar, så att de snabbt kan ta sig från brottsplatser. Toppagenterna inom S.C.U.M. som han har jobbat för varierar och inkluderar Baron von Skarin, Dr. Derange och Doktor No. Medverkar i 3 avsnitt.
 • Kapten Walter E. Pank (Captain Walker D. Plank) - En typisk pirat som är försedd med krok, ögonlapp och en talande papegoja (som också bär en ögonlapp, samt ett träben). Hans brott äger ofta rum till havs, och består framför allt av bortrövning, plundring och herravälde över alla oceaner i världen. Dong jobbar ofta för honom. Medverkar i 10 avsnitt.
  • Bilge och Pump - Ett par elaka sjöbusar och två av Kapten Panks pirater. Billie, den längre och mer stortandade i duon, har en särskild tendens att göra stygga saker medan den knubbige, knogande Djonk är mer trögtänkt. Medverkar i 2 avsnitt.
 • Baron Von Skarin - Denna rika bayerska baron är också en internationell terrorist och vapensmugglare. Von Skarin är grym och elak, men han avstår aldrig från sitt eleganta framträdande. Han bär vanligen pälsverk av hög klass och en monokel för sitt högra öga. Han syns ofta rapportera direkt till Scumlord, och verkar vara en av hans mest favoriserade agenter. Medverkar i 7 avsnitt.
 • Miss Fortuna (Ms. Fortune) - En rik, kriminell aristokrat. Hennes välfyllda bankkonto hindrar henne inte från att försöka bli ännu rikare, dock på ett högst kriminellt sätt. Medverkar i 6 avsnitt (varav ett cameoframträdande).
  • Snuffer - Miss Fortunas skurkaktiga och djupt obehagliga butler och medbrottsling. Han kanske ser ut och låter som en ödmjuk betjänt, men hans ambitioner är dock inte så ödmjuka. Han njuter av att planera särskilda och gräsliga slut för Bond och hans vänner. Han avslutar varje mening till sin mästarinna med "frun". Medverkar i 5 avsnitt.
 • Kameleonten (The Chameleon) - Den här farliga brottslingen har förmågan att byta skepnad på sitt ansikte med hjälp av nanotekniska mekanismer som är implanterade under dess hud. De kontrollerar hans ansiktsmuskler och låter honom förändra sitt utseende på några sekunder. Han är listig, slug och en skurk värd att frukta. Medverkar i 3 avsnitt.
 • Tiara Hotstones - Den här juvelälskande legoknekten agerar mer som en betald frilansare istället för en fullvärdig medlem av organisationen. Trots sin hänsynslöshet i sina handlingar föredrar hon smycken och pengar framför makt och världsherravälde. Medverkar i 3 avsnitt.
 • Maximillion Cortex - En mycket liten skurk med en enormt stor hjärna (som hans namn antyder). Cortex är väldigt rik, men letar alltid efter sätt att öka sitt bankkonto ytterligare, och sätten är sällan lagliga. Medverkar i 2 avsnitt.
  • Vänsterhalv och Högerhalv (Leftbrain and Rightbrain) - Cortexs assistenter. Ett par överviktiga korkskallar, vars storlek och intelligens skiljer sig mycket från deras chef. Trots att de liknar varandra utseende- och beteendemässigt, är de inte släkt. Medverkar i 2 avsnitt.
 • Masken (The Worm) - Den ende återkommande skurken i serien som inte tycks ha några kopplingar till S.C.U.M.. Han är en första klassens terrorist och hypokondriker som avskyr solljus. Därför äger hans planer ofta rum i underjorden. Medverkar i 2 avsnitt.

Bondflickor[redigera | redigera wikitext]

I många avsnitt möter James Bond Junior "gästflickor" som han ofta räddar livet på. Liksom i 007-traditionen är många av deras namn baserade på ordlekar. Några av de mer betydande är:

 • Lotta Dinaro - Dotter till en arkeolog som söker efter Eldorado. De är båda kidnappade av Oddjob och Goldfinger. Från avsnittet Earthcracker.
 • Lt Shelley Kaysing - En amerikansk armélöjtnant som Kameleonten försöker ta kål på i samband med sin plan att stjäla ett hemligt armévapen. Från avsnittet The Chameleon.
 • Marcie Beaucoup - En fransk spion som träffar James Bond Jr. på en svävare. Hon och Bond är tillfångatagna av Dr. Derange och måste fly från Eiffeltornet innan en missil avfyras, och dödar dem båda. Från avsnittet The Eiffel Missile.
 • Terri Firma - Dottern till en ledande seismolog som blir tvingad att jobba för S.C.U.M. när hennes far är kidnappad. Från avsnittet Never Give a Villain a Fair Shake.
 • Hayley Comet - En student på Warfield, vars far, som är professor, är kidnappad av agenter från S.C.U.M. förklädda till utomjordingar från yttre rymden. Från avsnittet Invaders from S.C.U.M.
 • Wendy Day - En meteorolog som hjälper James att stoppa Doktor Derange från att utföra sin plan att ta kontroll över vädret. Från avsnittet Weather or Not.
 • Sgt Victoria Province - En ridande polis som James bekantar sig med i Toronto. Hon hjälper honom att förstöra Baron von Skarins plan att slå ut stadens elektriska kraftnät. Från avsnittet Northern Lights.

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

Vissa rollfigurer medverkar bara vid ett fåtal tillfällen genom hela serien, men kan ändå nämnas vid många tillfällen och vara en viktig påverkan för handlingen i många avsnitt. Vissa nyckelfigurer från filmerna dyker inte upp alls, men nämns däremot i många avsnitt och har ibland även sagts vara i närheten utanför bild. Dessa inkluderar James farbror, IQ:s farfar och Gordons far. Vissa figurer i TV-serien har däremot varit synliga i bild, men inte i tillräckligt många avsnitt för att de ska klassificeras som huvudpersoner.

 • Reginald Farragut - Fillies far, som är en mycket rik företagare inom flygindustrin. Detta kommer väl till pass många gånger när James och hans vänner behöver resa någonstans i världen. Även om han regelbundet nämns har han bara dykt upp fysiskt i avsnitten Never Give a Villain a Fair Shake och The Thing in the Ice.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Titel Handling
1 "The Beginning" På vägen till sin nya skola, Warfield-akademin, blir Bond Jr jagad av S.C.U.M. som är intresserad av att stjäla hans Aston Martin DB5.

Skurkar: Scumbossen & Dong

2 "There But For Ms. Fortune" Miss Fortuna försöker kidnappa IQ och hålla honom som lösen för Q:s isformula så att hon kan använda den till att frysa Colorado-floden och stänga de flesta av USA:s strömförsörjningar. Men hennes plan går fruktansvärt fel när hon av misstag kidnappar Erik istället för IQ.

Skurkar: Miss Fortuna & Snuffer
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Delta Card

3 "The Sword of Power" James Bond och hans vänner reser till Tokyo i Japan för att återta ett japanskt svärd som stulits av doktor Nos ninjor, i hans plan att lära sig om svärdets kraftfulla material och använda det för att skapa ett kraftfullt vapen till sitt förråd.

Skurk: Doktor No
Bondflicka: Cherri Blossom

4 "Live and Let's Dance" James och hans vänner eskorterar en ballerina till Schweiz. Men baron Von Skarin anställer en lönnmördare, som är en absolut avbild av en annan berömd balettdansare, för att göra slut på henne och kungen.

Skurk: Baron Von Skarin
Bondflicka: Marie Pleeay

5 "Shifting Sands" Under närvaron vid en utgrävning av en forntida egyptisk grav får Bond Jr reda på Farao Fearos planer att stjäla olja under Mellanösterns sand.

Skurk: Farao Fearo
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Cleo Daway

6 "Appointment in Macau" Doktor No kidnappar Lily Mai, en ny student på Warfield, i försök att bli kvitt med Macaus största kriminella organisation, the Raven Triad.

Skurk: Doktor No
Bondflicka: Lily Mai

7 "Queen's Ransom" I Hong Kong hjälper Bond en ung kvinna med namnet Jade, som flyr från kapten Pank, som tillfångatagit hennes far och stulit en leverans av silkesmaskmissiler.

Skurkar: Kapten Pank, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Jade Green

8 "Dance of the Toreadors" När IQ förälskar sig i flamencodanserskan Dulce Nada och följer henne till Pamplona är han omedveten om att hon motvilligt är indragen i baron Von Skarins plan att orsaka en härdsmälta i Storbritannien.

Skurkar: Baron Von Skarin & Tiara Hotstones
Bondflicka: Dulce Nada (IQ:s kärleksintresse)

9 "Catching the Wave" Dong och Ding-Ding förbereder sig för att förstöra ett hemligt möte i regeringens IT-kommitté.

Skurkar: Baron Von Skarin, Dong & Ding-Ding
Frånvarande: Erik & Mr Milbanks
Bondflicka: Ruby Slippers

10 "Never Give a Villain a Fair Shake" Kapten Pank kapar ett skepp som fraktar en apparat som är kapabel till att skapa kraftfulla jordbävningar, och hotar att översvämma Storbritannien med en flodvåg.

Skurkar: Kapten Pank & Dong
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Terri Firma
Notering: Detta är ett av två avsnitt i vilka Fillies far medverkar fysiskt.

11 "Mindfield" Miss Fortuna kidnappar en kvinnlig Warfield-student som har telepatiska förmågor för sin senaste plan.

Skurkar: Miss Fortuna & Snuffer
Bondflicka: Sue Sayer

12 "Valley of the Hungry Dunes" Efter att ha räddat livet på dottern till schejk Yabootie blir Bond och hans vänner inbjudna till hans kungliga palats, där de vittnat till doktor Nos djävulska plan att stjäla alla vattenkällor i Mellanöstern.

Skurkar: Doktor No, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Prinsessan Yasmine

13 "It's All in the Timing" Doktor Deranges plan hotar att stoppa jordens rotation. Det är upp till James Bond, IQ och en schweizisk polis att stoppa honom. Samtidigt fuskar Erik Äckelbäck i cykelracet i Bern genom att använda IQ:s cykelmotor på sin cykel.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Specialagent Onthecase

14 "Never Lose Hope" En ny kemilärare på Warfield-akademin, miss Eternal, gör sig snabbt populär bland eleverna. Men hon blir snart kidnappad, troligen av agenter från S.C.U.M..

Bondflicka: Hope Eternal

15 "Earth Cracker" Bond, IQ och Tracy reser för att hitta Eldorado, den legendariska staden av guld. De stöter då på Oddjob, Goldfinger och deras dödliga vapen, Bergspräckaren.

Skurkar: Goldfinger & Oddjob
Frånvarande: Gordon & Fillie
Bondflicka: Lotta Dinaro

16 "Avalanche Run" Under instruktionerna från Scumlord kapar Dong och Ding-Ding ett tåg, med James Bond Jr:s vänner ombord, och sänder det på kollisionskurs mot ett kärnkraftverk i Scumlords senaste plan att råna de evakuerade städerna i Schweiz.

Skurkar: Scumbossen, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Bonnie Slope

17 "Plunder Down Under" När Tracys farbror försvinner tillsammans med sitt skepp utanför Greklands kust avslöjar en dykningsexpedition en ondskefull komplott av kapten Pank att skapa en dödlig piratflotta.

Skurkar: Kapten Pank & Dong
Frånvarande: Mr Milbanks

18 "The Eiffel Missile" Efter ett möte med Skullcap i en riskfylld flygplatsflykt får James Bond Jr reda på doktor Deranges plan att avfyra en missil från Eiffeltornet.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Bondflicka: Marcie Beaucoup

19 "Location: Danger" Efter att ha gjort bort sig inför en ny elev, Anna Genue, genom att förolämpa hennes far, som är en actionfilmstjärna, bestämmer sig James för att gottgöra detta genom att hjälpa till att organisera hennes sextonåriga födelsedagsfest. När hennes pappa inte kommer beslutar sig James för att återförena henne med sin far genom att ta henne och hans vänner till Hollywood. Vid deras ankomst möter Bond en av S.C.U.M.:s agenter, Felony O'Toole, som kidnappar både Anna och Professor Hjärntrust så att S.C.U.M. kan tvinga honom att programmera Galaxys försvarssystem som de stal.

Skurk: Felony O'Toole
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Anna Genue

20 "A Worm in the Apple" När Fillie bjuder in James till en officiell invigning av New Yorks högsta skyskrapa stöter han ihop med Masken, en terrorist som vill spränga byggnaden.

Skurk: Masken
Bondflicka: Peggy Rockwell

21 "Hostile Takeover" James och hans vänner tvingas till att slåss på hemmaplan när Warfield-akademins personal blir mystiskt inkallade på ett omskolningsprogram.

Skurkar: S.C.U.M.-agenter under täckmanteln som lärarvikarier

22 "A Chilling Affair" Doktor No kidnappar professor Frost, en forskare som sysslar med kryoteknik, för att tina upp en mästerbrottsling som gömt en förmögenhet innan han frystes.

Skurk: Doktor No
Bondflicka: Julia Frost

23 "Scottish Mist" James och Gordon hjälper sin kemilärare professor What att hitta sin före detta kollega som har kidnappats av Spoiler så att baron Von Skarin kan lära sig formeln till hans hemliga katalysator för renare bränsle.

Skurkar: Baron Von Skarin & Spoiler
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Bonnie

24 "City of Gold" Goldie Finger använder legenden om den gyllene drakens förbannelse för att skrämma bort lokalbefolkningen som en del i sin plan att smälta ner en forntida stad i rent guld och frakta det i sitt stulna tankfartyg. Men hon räknade inte med James Bond Jr:s ankomst till den karibiska ön i en skolresa.

Skurkar: Goldie Finger & Barbella
Bondflicka: Ivy Digger

25 "Canine Caper" James, IQ och Gordon använder en herrelös hund som följer Bond till Warfield för att hitta dess husse som innehar säkerhetsplanerna för Scotland Yard, som blivit tillfångatagen av Skullcap. Doktor Derange behöver mikrofilmen så att han kan bryta sig in i Scotland Yards säkerhetssystem, så att han kan placera sin syrabomb i byggnaden och förstöra den.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Bondflicka: Heather Chaplan

26 "A Race Against Disaster" Doktor Derange använder Le Mans 24-timmarsrace i Frankrike som en täckmantel för en riskfylld plutoniumstöld från en närliggande kärnanläggning.

Skurk: Doktor Derange
Bondflicka: Heather Prower

27 "Goldie's Gold Scam" I Afrika blir gruppen attackerad av en noshörning som bär en rem med ett mikrochip. I spårningen till dess källa avslöjar Bond och IQ en komplott av Goldfinger och Goldie Finger, som vill åt alla guldgruvor i området till sin ägo.

Skurkar: Goldfinger, Goldie Finger & Oddjob
Frånvarande: Mr Milbanks

28 "The Chameleon" En klassresa till Washington, D.C. inskränks av en ansiktsbytande skurk med planer på att stjäla en topphemlig arméprototyp från Pentagon.

Skurk: Kameleonten
Bondflicka: Shelley Kaysing

29 "Ol' Man River" Kapten Pank planerar att översvämma New Orleans genom att förstöra vallen med en stor mängd sprängämnen som placerats i en falsk "River Queen". Under evakueringen av New Orleans försöker Pank att använda detta till sin fördel för att få tillgång till det amerikanska myntverket och stjäla tryckpressen.

Skurkar: Kapten Pank, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Dixie Dawn

30 "Leonardo da Vinci's Vault" James Bond Jr och hans vänner besöker Venedig när de får veta att museet som IQ besökte blev rånat av mästerskurken Maximillian Cortex, som stal en nyupptäckt målning av Leonardo da Vinci, och har en karta som visar var hans hemliga vapen är gömda i ett valv under Venedig.

Skurkar: Cortex, Höger- & Vänsterhalv
Bondflicka: Sophia

31 "The Emerald Key" James och IQ:s vänskap hotas när IQ blir intresserad av en söt flicka, vars farbror har blivit kidnappad av Derange. Han vill få tag i guldstatyett som är nyckeln till en förmögenhet i guld i ett mexikanskt tempel.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Frånvarande: Erik & Mr Milbanks
Bondflicka: Erica van Horne (IQ:s kärleksintresse)

32 "The Last of the Tooboos" Under sitt besök på Londons Zoo stöter James på Skullcap under hans stöld av ett ovanligt djur, en tooboo, vars ovanliga enzymer doktor Derange vill ha för sig själv.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Bondflicka: Hildy Rovin

33 "Ship of Terror" En stöld av en S.C.U.M.-agent av ett örhänge som tillhör James vän prins Malmo leder gänget på en dödlig kryssning, förföljda av kapten Pank och ett metalliskt monster.

Skurkar: Kapten Pank & Dong

34 "Goldie Finger at the End of the Rainbow" James, Fillie, Gordon och Erik reser till Irland för att undersöka ett hemsökt slott, som härjas av en leprechaun. I själva verket är leprechaunen Ding-Ding i förklädnad, vars mål är att skrämma bort de anställda på slottet och hitta dess hemliga skattkammare till Goldie Finger.

Skurkar: Goldie Finger, Barbella & Ding-Ding
Bondflicka: Leah Callaghan

35 "Rubies Aren't Forever" James räddar en flicka med namnet Ruby som blivit tillfångatagen av ett gäng som var ute efter hennes halsband. Det visar sig att hon utnyttjades av sin faster, Tiara Hotstones, som försöker föra dem till baron Von Skarin i Tyskland i hans plan att stjäla alla F-15-jeter.

Skurkar: Baron Von Skarin, Tiara Hotstones & Dong
Frånvarande: Tracy & Mr Mitchell
Bondflicka: Ruby Delight

36 "Nothing to Play With" Ett desperat rop på hjälp från Hong Kong sänder James Bond Jr och hans vänner in i en frontalkrock med kapten Panks illegitima tillverkning av dödliga leksaker.

Skurkar: Kapten Pank & Babyface
Frånvarande: Mr Mitchell

37 "Going for the Gold" Barbella gör ett flertal misslyckade försök att göra sig av med James Bond Jr när han och hans vänner representerar Warfield på högskolespelen i Barcelona. Goldie Finger planerar att råna Columbus-museet på dess guldskatt.

Skurkar: Goldie Finger & Barbella
Bondflicka: Innes Aragonés

38 "The Inhuman Race" James och hans vänner reser till södra Tyskland för att representera Warfield i en tävling mellan olika högskolor. Dock blir Erik bortförd av Skullcap och Ding-Ding så att doktor Derange kan använda honom som försökskanin för att få liv i en androidrobot.

Skurkar: Doktor Derange, Skullcap, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Hilda von Hoffman

39 "Killer Asteroid" Goldfinger kapar en rymdfärja i luften så att han kan använda den för att få en asteroid, bestående av massivt guld, på kollisionskurs med jorden. Med en spårningsprogramvara som skapats av IQ beger sig James och gänget till Island, varifrån signalen av rymdfärjan kommer.

Skurkar: Goldfinger & Oddjob
Bondflicka: Maria Pallas

40 "Red Star One" De ryska diamanterna är i fara när doktor Derange och Kameleonten tar kontroll över ett satellitlasersystem.

Skurkar: Doktor Derange & Kameleonten
Bondflicka: Nadia Glasov

41 "The Heartbreak Caper" Miss Fortuna använder den kärlekskranka mister Milbanks så att hon kan få tag i en nyligen upptäckt målning av Da Shinci. Men Bond och Tracy luras inte av hennes förklädnad.

Skurkar: Miss Fortuna & Snuffer
Bondflickor: Bella & Bellissima Spumone

42 "Lamp of Darkness" James, IQ och Fillie reser till Mellanöstern för att hitta den legendariska Aladdins lampa innan Maximillion Cortex kommer över den först och tar över världen.

Skurkar: Cortex, Höger- & Vänsterhalv
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Lytra

43 "The Thing in the Ice" Gänget befinner sig i Antarktis, där de vittnar till en massiv förstörelse som orsakats av ett metalliskt monster med syrasprutande tentakler.

Skurkar: Scumbossen, Dong & Ding-Ding
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Sandy Shales
Notering: Detta är ett av två avsnitt i vilka Fillies far medverkar fysiskt.

44 "Pompeii and Circumstance" Maskens plan att hitta skattkammaren av den begravda staden Pompeji orsakar stor förödelse för staden ovanför.

Skurk: Masken
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Louisa

45 "Danger Train" James Bond Jr och IQ fångas i en S.C.U.M.-fejd mellan miss Fortuna och kapten Pank över äran att stjäla en kraftfull motor från kall fusionståget.

Skurkar: Kapten Pank, Miss Fortuna & Snuffer
Bondflicka: Misty Dawn

46 "Fountain of Terror" James, IQ och Fillie reser till Tibet för att hitta IQ:s kusin, som blivit kidnappad av doktor Derange, Dong, miss Fortuna och Snuffer. De använder honom för att visa dem vägen till den hemliga byn som innehåller en fontän som ger människor evigt liv.

Skurkar: Doktor Derange, Miss Fortuna, Snuffer & Dong
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Orana

47 "Barbella's Big Attraction" Barbellas vrede leder till ett myteri mot S.C.U.M. när Scumlord förolämpar henne. Barbella använder en inkommande asteroid, som Scumlord vill ska gå på kollisionskurs med London, och skickar den istället för att förstöra Rio de Janeiro, där S.C.U.M.-Konferensen äger rum.

Skurkar: Barbella, Dong, Ding-Ding & Scumbossen
Frånvarande: Mr Milbanks & Mr Mitchell
Bondflicka: Carmen Marimba

48 "No Such Loch" Kapten Pank och Dong är i Skottland och använder legenden om Loch Ness-odjuret som en täckmantel i deras försök att stjäla kraftfulla missiler från den brittiska flottan.

Skurkar: Kapten Pank, Dong, Bilge & Pump
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Lesley Moore

49 "Invaders from S.C.U.M." Studenten Hayley Comet och hennes far blir båda övertygade om att de gjort sin första kontakt med rymdvarelser när ett UFO landar på Warfield, men James misstänker att sanningen ligger närmare jorden.

Skurkar: Doktor Derange, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Hayley Comet

50 "Between a Rock and a Hard Place" James och hans vänner beger sig ut i ett lopp på liv och död för att hitta ett avancerat prototypstridsflygplan, som har kraschlandat någonstans på landsbygden i Australien, innan doktor Derange, Dong och Oddjob kommer dit först.

Skurkar: Doktor Derange, Dong & Oddjob
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Cathy Kangaroo

51 "Garden of Evil" I Hong Kong plockar Erik upp en lila ros som på något sätt hypnotiserar honom. Nu är det upp till James, IQ, Tracey och Jasmine att ta sig till fältet med lila rosor för att hitta ett motgift. Men doktor No och Oddjob försöker stoppa deras plan.

Skurkar: Doktor No & Oddjob
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Jasmin

52 "Cruise to Oblivion" Under en kryssning på ett av Fillies fars skepp stöter James på Goldfinger i Bermuda under hans försök att lyfta upp en sjunken galleon fylld med guld.

Skurkar: Goldfinger, Oddjob & Ding-Ding
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Debbie

53 "Northern Lights" Warfield-studenterna anländer till Toronto för ett städningsprojekt, omedvetna om att baron Von Skarin också finns i staden med ett system att slå ut stadens el för lösen.

Skurkar: Baron Von Skarin, Dong & Ding-Ding
Bondflicka: Victoria Province

54 "Deadly Recall" James och gängets resa till Monte Carlo med Erik blir till ännu ett äventyr när doktor Derange använder ett hypnotiskt roulettehjul för att hypnotisera och råna rika människor panka innan de rekryteras till S.C.U.M-agenter. Och Erik blir deras nästa kandidat.

Skurk: Doktor Derange
Bondflicka: Damona

55 "Far Out West" James Bond Jr hjälper Mitchell att hitta sin försvunna bror när de anländer till hans ranch i South Dakota.

Skurkar: Doktor No & Oddjob
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Sage Brushfire

56 "Thor's Thunder" Kapten Pank och Skullcap stryker omkring i Norge för att hitta Mjölner, som ger oändlig makt till den som håller i den.

Skurkar: Kapten Pank & Skullcap
Frånvarande: Fillie & Mr Milbanks
Bondflicka: Olga

57 "Weather or Not" Doktor Derange tar kontroll över den nationella vädersatelliten så att han kan få full kontroll över hela Englands väder. Han tänker orsaka kaotiska väder över huvudstaden så att Skullcap och hans hantlangare kan göra en serie rån.

Skurkar: Doktor Derange & Skullcap
Bondflicka: Wendy Day

58 "Monument to S.C.U.M." James och gänget är i Arizona för att delta i en vetenskapstävling. Under tiden använder doktor Derange en magnetisk generator för att ändra på jordens kärna.

Skurkar: Doktor Derange, Dong, Ding-Ding & Spoiler
Frånvarande: Fillie, Mr Milbanks & Mr Mitchell
Bondflicka: Sally

59 "Dutch Treat" I Nederländerna stjäl Tiara Hotstones en smaragd från ett museum för att sälja den till skurken Rembrandt. Men hon tappar av misstag den i en chokladask som Fillie köper.

Skurkar: Rembrandt & Tiara Hotstones
Frånvarande: Tracy, Mr Milbanks & Mr Mitchell
Bondflicka: Crystal

60 "The Art of Evil" Unge Bond måste rentvå sitt namn när Kameleonten använder sin skepnadsbytande förmåga för att lägga skulden för ett av sina museerån i Paris på honom. Under tiden måste han stoppa Kameleonten och hans partner Lex Illusion från att stjäla Mona Lisa och andra dyrbara konstverk från Louvren.

Skurkar: Kameleonten & Lex Illusion
Frånvarande: Gordon, Tracy & Mr Milbanks
Bondflicka: Mimi Chaussé

61 "Sherlock IQ" När James och IQ sitter på tåget från London attackeras de av baron Von Skarins tank. Attacken blir så våldsam att tågets bagage faller ned på IQ:s huvud, smällen får honom att tro att han är Sherlock Holmes.

Skurkar: Baron Von Skarin, Dong & Ding-Ding
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Marsha Law

62 "A Deranged Mind" När ett UFO skjuts ner av en militärstyrka nära New York tas farkosten för analys till ett militärt forskningslaboratorium.

Skurkar: Doktor Derange, Oddjob & Barbella
Frånvarande: Mr Milbanks & Mr Mitchell
Bondflicka: Lynne Oleum

63 "No Time to Lose" Ett fall av misstagen identitet leder till att Spoiler kidnappar IQ, som en del i doktor Nos plan att bygga ett oövervinneligt statligt luftskepp som kallas Gamen.

Skurkar: Doktor No & Spoiler
Frånvarande: Mr Mitchell
Bondflicka: Sarah

64 "S.C.U.M. on the Water" James Bond Jr och hans vänner planerar en storslagen dag ute på regattan. Men de blir snart avbrutna av kapten Pank, vars senaste plan innebär att bygga det dödligaste skeppet som någonsin hissat Jolly Roger. Han kidnappar mariningenjören Walter Gibson för detta ändamål.

Skurkar: Kapten Pank, Bilge & Pump
Frånvarande: Mr Milbanks
Bondflicka: Jenny Gibson

65 "Quantum Diamonds" James och hans vänner besöker Yellowstones nationalpark, där doktor Derange försöker extrahera en kristall från Punktliga källan för sin senaste plan.

Skurkar: Doktor Derange, Dong & Ding-Ding
Frånvarande: Gordon, Fillie & Mr Milbanks
Bondflicka: Vicki Jones

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelska röster Svenska röster
James Bond Jr. Corey Burton Andreas Nilsson
Horace Boothroyd/IQ Jeff Bennett Peter Sjöquist
Tracy Milbanks Mona Marshall Maria Weisby (avsnitt 1-45, 53-65)
Louise Raeder (avsnitt 46-52)
Gordon Leiter Jan Rabson Steve Kratz
Fillie Farragut Susan Silo Maria Weisby (avsnitt 1-45, 53-65)
Louise Raeder (avsnitt 46-52)
Erik Äckelbäck Simon Templeman Jan Nygren
Bradford Milbanks Julian Holloway Jan Nygren
Burton "Buddy" Mitchell Brian Stokes Mitchell Steve Kratz
Reginald Farragut Jan Rabson Steve Kratz
Scumbossen Jeff Bennett Jan Nygren
Dong Jan Rabson Lasse Svensson (18 avsnitt)
Peter Sjöquist (1 avsnitt)
Fredrik Dolk (1 avsnitt)
Johan Wahlström (1 avsnitt)
Ding-Ding Jeff Bennett Peter Sjöquist
Doktor Derange Julian Holloway Steve Kratz
Skullcap Jan Rabson Peter Sjöquist
Goldfinger Jan Rabson Steve Kratz
Goldie Finger Kath Soucie Annelie Berg
Oddjob Jeff Bennett Peter Sjöquist
Barbella Kath Soucie Annelie Berg (4 avsnitt)
Susanne Barklund (1 avsnitt)
Doktor No Julian Holloway Steve Kratz
Spoiler Michael Gough Jan Nygren
Kapten Pank Ed Gilbert Peter Sjöquist
Baron Von Skarin Julian Holloway Steve Kratz
Miss Fortuna Susan Silo Maria Weisby (4 avsnitt)
Louise Raeder (1 avsnitt)
Snuffer Jan Rabson Jan Nygren
Kameleonten Alan Oppenheimer Peter Sjöquist
Tiara Hotstones Kath Soucie Annelie Berg
Cortex Jan Rabson Steve Kratz
Masken Jan Rabson Steve Kratz

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”James Bond Jr.” (på engelska). TV.com. http://www.tv.com/shows/james-bond-jr/episodes/. Läst 19 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]