Hajen (James Bond)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hajen
James Bond-rollfigur
Första framträdande Älskade spion
Senaste framträdande 007 Legends
Skådespelare Richard Kiel
Röstskådespelare Jan Rabson (James Bond Junior)
Svensk dubbning Lasse Svensson (James Bond Junior)
Anknytning
Signaturvapen Metalltänder
Yrke Yrkesmördare
Information
Födelsenamn Zbigniew Krycsiwiki
Art Människa
Kön Man
Hårfärg Mörkt
Längd 218 cm
Hemland Polen
Född Krakow
Maka har en flickvän i slutet av Moonraker
Magiska krafter Otroligt stark

Hajen (Jaws på engelska) är en hantlangare i James Bondfilmerna spelad av Richard Kiel.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Hajen är den enda hantlangaren i "Bondhistorien" som deltagit i två filmer - Älskade spion (1977) och Moonraker (1979). Hajen är en frilansande yrkesmördare som uppfyller i princip samtliga kriterier för en typisk hantlangare i Bondfilmerna. Han jobbar åt superskurkar, är jättestor, extremt stark men inte särskilt smart. Han är försedd med ståltänder som kan bita igenom praktiskt taget vad som helst.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

I Älskade spion jobbar han åt Karl Stromberg som vill provocera fram ett tredje världskrig och utför utan protester de mord som Stromberg beordrar. I Moonraker jobbar han åt Hugo Drax som om möjligt har ännu värre planer för mänskligheten.

Förutom att Hajen är den ende hantlangaren som deltar i två filmer är han originell genom att han i slutet av Moonraker byter sida och hjälper Bond att besegra Drax. Hajen har insett att det inte finns plats för honom bland Drax "supermänniskor" om Drax fruktansvärda plan genomförs, vilket innebär att så gott som hela mänskligheten utplånas. Han hjälper också Bond att fly från Drax sönderfallande rymdstation.

En del kritiker menar att ett problem med Hajen är att han är nästan odödlig. Han överlever allt - fall från flygplan, han blir begravd under raserade hus mm, utan skador. Inte ens när Bond i slutet av Älskade spion (med hjälp av en stor magnet) slänger ner honom i en bassäng med en haj dör han. Hajen biter helt enkelt ihjäl hajen.

Trots all kritik är Hajen ändå den mest kända av alla hantlangare i Bondfilmerna och oerhört populär bland många Bondfans. Att han även fick vara med i Moonraker sägs ha varit på "allmän begäran" från Bondfans världen runt.

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien James Bond Junior är hans käft ersatt av en mekanisk variant där Hajens ståltänder fanns tidigare. I den svenska dubben av serien kallades han för Dong.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Karaktären kan även ses i James Bond-spelen James Bond 007: Everything or nothing från 2004, 007: Nightfire, Goldeneye 007 till Nintendo 64, Goldeneye 007 till Wii, Playstation 3, Xbox 360 och Nintendo DS och i 007 Legends till Playstation 3, Xbox 360, PC och Wii U.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Under inspelningarna kunde Richard Kiel bara använda ståltänderna några minuter åt gången. Det gjorde för ont att använda dem en längre stund. Hajens riktiga namn är Zbigniew Krycsiwiki och han är född i Kraków, Polen enligt Christopher Woods novellversion av filmen Älskade spion.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]