Olga Benário Prestes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olga Benário Prestes 1928.

Olga Benário Prestes, född Gutmann Benário 12 februari 1908 i München, död 23 april 1942 i Tötungsanstalt Bernburg, var en tysk kommunist. Vid mitten av 1930-talet var hon verksam i Brasilien, varifrån hon utlämnades till Nazityskland och internerades i koncentrationslägret Ravensbrück.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Olga Benário Prestes.

Olga Benário Prestes föddes i en borgerlig judisk familj i München. Fadern var advokat och engagerad socialdemokrat. År 1923 blev hon medlem av Kommunistiska ungdomsinternationalen. Hon gick sedan på Kominterns Leninskola i Moskva och blev instruktör hos ungdomsinternationalen i bland annat Frankrike och England. I början av 1930-talet deltog hon i en kurs på sovjetryska Zhukovsky militärakademi och fick därefter uppdraget att organisera den brasilianske kommunisten Luís Carlos Prestes återresa från Europa till Brasilien. Olga och Carlos skaffade sig falska portugisiska identitetshandlingar, inklusive ett äktenskapsbevis, och åkte till Rio de Janeiro på "bröllopsresa". De anlände till Rio 1935 och hade nu blivit ett par på riktigt; de var förälskade. Efter ett misslyckat kommunistiskt uppror i november 1935 levde de gömda men i början av 1936 upptäcktes de och arresterades.

Brasilianska diplomater som samarbetade med Gestapo lyckades avslöja Olga Benário Prestes rätta identitet och i september 1936 deporterades hon till Nazityskland. Olga som vid denna tid var gravid fördes först till ett fängelse där hon födde sitt barn. Efter internationella påtryckningar överlämnades dottern, Anita Leocádia, drygt ett år senare till sin farmor. Olga internerades 1938 i koncentrationslägret Lichtenburg och överfördes 1939 till Ravensbrück där hon mördades den 23 april 1942 inom dödsprogrammet Aktion 14f13 – hon gasades ihjäl i sanatoriet Bernburgs gaskammare.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Fernando Morais: Olga: Revolutionary and Martyr, Grove Press, 2004 (Reprint edition) ISBN 978-0802141897
  • Insa Eschebach (red): Die Sprache des Gedenkens. Zur Geschichte der Gedenkstätte Ravensbrück, Edition Hentrich, 1999. ISBN 978-3894682576

Film[redigera | redigera wikitext]

  • Olga (2004), brasiliansk spelfilm av Jayme Monjardim. IMDb
  • Olga Benario: Ein Leben für die Revolution (2004), tysk dramadokumentär av Galip Iyitanir IMDb

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia och tyska Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]