Olle Strandberg (konstnär och sjöbefäl)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Olof "Olle" Jörgen Sten Strandberg, född 16 oktober 1938 i Stockholm, död 21 oktober 2000 i Stockholm,[1] [a] var en svensk konstnär och sjöbefäl.

Han var son till litteraturhistorikern och författaren Olle Strandberg. Olle Strandberg d.y. var sjöbefäl och konstnär, utbildad på reklamlinjen på Konstfack i Stockholm. På 1960-talet hade han flera framgångsrika utställningar på gallerier i Stockholm. Efter ett karriärbyte gick han till sjöss, sedermera som utbildat sjöbefäl. Han var en välkänd profil i kretsarna kring träbåtar och kajlivet i Stockholm och på Åland. Han var en av dem som under 1990-talet tog initiativ till bygget av en brigg i Stockholm, det fartyg som nu heter briggen Tre Kronor af Stockholm och har kronprinsessan Victoria som gudmor.

Under 1960- och 1970-talet ägde han tillsammans med Kaj Engdahl fartyget Meta af Byxelkrok, vilket de använde som flytande konstgalleri. De hyrde även ut fartyget för reklamändamål och filminspelningar, exempelvis tv-inspelningen av Pippi Långstrump går ombord (1969), filmerna Utvandrarna, Skattkammarön (med Orson Welles). I filmerna agerade Strandberg statist och hade ibland mindre roller.

I oktober 2000 omkom han genom drunkning i en årlig regatta på Åland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010): Strandberg, Olof Jörgen Sten

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Strandberg var vid sin död skriven i Stockholm, därför anges detta som dödsort här, även om han dog på Åland