Olsjön

Den här artikeln handlar om byn Olsjön i Grangärde socken. För sjön Olsjön, se Olsjön (sjö).
Olsjön
by
Vägvisare strax väster om Olsjön.
Vägvisare strax väster om Olsjön.
Land Sverige Sverige
Län Dalarnas län
Kommun Ludvika kommun
Koordinater 60°8′56″N 14°53′12″Ö / 60.14889°N 14.88667°Ö / 60.14889; 14.88667
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Ortens läge i Dalarnas län
Ortens läge i Dalarnas län
Ortens läge i Dalarnas län

Redigera Wikidata

Olsjön är en by i Gränge-Säfsnäs församling, Ludvika kommun. Byn ligger på Bobergets norra sluttning, cirka 1,5 km söder om sjön Olsjön, på gränsen till Grangärde finnmark, mellan Saxdalen och Abborrberg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Byn nämns första gången under 1700-talets första årtionden. Under 1700- och 1800-talen var den huvudsakliga näringen för befolkningen kolning för Björnhyttans bruk och under 1900-talet skogsarbete samt arbete inom gruvdriften i Långfallsgruvan och i Blötbergets och Grängesbergs gruvor. Vattendrivet och sedermera tändkulemotordrivet sågverk fanns till 1950-talets slut, liksom en snickeriverkstad. Numera finns ett mindre sågverk i Strömmingsbäcken.

Befolkningstalet var som störst under 1800-talets senare hälft. Från 1800-talets mitt fanns skola vid Olsjömossen, där den mest kände läraren var Adolf Andersson, far till skalden Dan Andersson. Skolan ersattes vid sekelskiftet av ny skolbyggnad i Lövkullen. Lövkullens skola var i bruk till 1949. Därefter transporterades skolbarn till Saxdalens låg- och mellanstadieskola. Högstadieskola fanns i Grängesberg. Efter ytterligare skolnedläggningar 2016 transporteras låg- och mellanstadieelever till Blötberget och högstadieelever till Ludvika. Närmaste gymnasieskolor finns i Ludvika, VBU och ABB-gymnasierna.

Livsmedelsaffären i byn lades ner i mitten av 1950-talet efter konkurrens från rullande Konsum-buss. I dag är ett knappt dussintal hushåll permanentboende.

Olsjö kyrkstig[redigera | redigera wikitext]

Olsjö kyrkstig infotavla.

Från Olsjön går en 8 km lång kyrkstig till Sunnansjö. Stigen användes av dem som bodde i södra delen av Grangärde finnmark och skulle besöka Grangärde kyrka. Stigen är röjd och märkt med gul färg på trädstammarna.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]