Operation Manna och Chowhound

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Operation Manna och Chowhound var en serie operationer där mat släpptes ner av bombplan från de allierade över det ockuperade Nederländerna för att hjälpa befolkningen med mat under de sista dagarna av andra världskriget.

Operation Manna genomfördes av RAF:s bombplan Avro Lancaster samt bombplan från Australien, Kanada, New Zealand och Polen mellan 29 april och 7 maj 1945. Operation Chowhound genomfördes av U.S Air Force mellan 1 och 8 maj 1945. Under dessa operationer släpptes totalt 11 000 ton mat över det västra delarna av Nederländerna för att hjälpa den svultna befolkningen i områden som den tyska armén hade kontroll över. Eftersom dessa operationer inte var effektiva grundades en rad operationer med namnet operation Faust där började 200 lastbilar leverera mat till staden Rhenen.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

I början av 1945 blev situationen värre för tre miljoner svultna nederländare eftersom den tyska armén spärrade transport av varor och mat till västra del av Nederländerna. Prins Bernhard började förhandla med Dwight D. Eisenhower som var överbefälhavare för de allierade om hjälp. Statsminister Winston Churchill och USA:s president Franklin D. Roosevelt kom överens med Prins Bernhard och började förhandla med Arthur Seyss-Inquart och en grupp med tyska officerare. I möten godkändes matleverans med allierade bombplan om de inte deltog i specifika operationer.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Operations_Manna_and_Chowhound.