Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane
Kommun
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Nouvelle-Aquitaine
Departement Haute-Vienne
Arrondissement Rochechouart
Kanton Saint-Junien-Est
Koordinater 45°56′N 1°2′Ö / 45.933°N 1.033°Ö / 45.933; 1.033
Yta 38,16 km²[1]
Folkmängd 2 500 ()[2]
Befolkningstäthet 66 invånare/km²
Postnummer 87520
INSEE 87110
Geonames 2989467
OSM-karta 116280
Kommunens läge i regionen Nouvelle-Aquitaine i Frankrike
Kommunens läge i regionen Nouvelle-Aquitaine i Frankrike
Kommunens läge i regionen Nouvelle-Aquitaine i Frankrike
Webbplats: http://www.oradour-sur-glane.fr
Karta över den moderna kommunen
Karta över den ödelagda staden

Oradour-sur-Glane är en kommun i departementet Haute-Vienne i regionen Nouvelle-Aquitaine i västra Frankrike. Under andra världskriget utförde tyska trupper en massaker på stadens civilbefolkning. Den gamla staden övergavs efter krigsslutet och en ny byggdes nordväst om den gamla som sparades som en spökstad och monument över massakern.

Martyrstaden[redigera | redigera wikitext]

Orten Oradour-sur-Glane var före andra världskriget en liten by med ca 700 invånare, små butiker och en bensinstation. Man hade en liten lokal spårväg och telegrafstation. På somrarna hade turister vistats i de idylliska omgivningarna vid floden Glane. Men efter 1944 kallas platsen i Frankrike även Martyrstaden då hela befolkningen mördades och staden brändes ner av tyskarna den 10 juni 1944. Oradour-sur-Glane återuppbyggdes aldrig utan står kvar som ett monument över krigets vansinne efter en order av den dåvarande presidenten Charles de Gaulle. Ett museum som öppnade 1999 leder in till ett besök i staden där allt står kvar som den gången efter branden. Enligt vissa källor skulle tyskarna egentligen ha angripit Oradour-sur-Vayres, men förväxlade dessa städer på grund av deras namnlikhet.

Massakern genomfördes av delar av den tyska SS-pansardivisionen Das Reich, som var på marsch mot striderna i Normandie. Divisionens fjärde regementes första bataljon under befäl av Adolf Diekmann fick uppdraget att genom att ta gisslan få loss en annan bataljonschef, Helmut Kämpfe, som tillfångatagits av den franska motståndsrörelsen, och gick in med cirka 180 man i Oradour-sur-Glane.

Bataljonschefen delade upp befolkningen och spärrade in vuxna och barn i kyrkan. Männen spärrades in i lador som besköts med kulsprutor och därefter brändes ner. Fem män lyckades överleva. Ungefär samma procedur tycks ha utförts i kyrkan där kulhålen fortfarande finns kvar. Endast en kvinna lyckades undkomma ur kyrkan.

Praktiskt taget hela befolkningen, 642 invånare dödades, varav 205 barn. När Diekmann rapporterade händelsen till sin chef överste Stadler, gjorde denne klart för Diekmann att det skulle bli en rapport till krigsrätt för hans sätt att tackla problemet. Innan någon rättegång hann komma till stånd, dödades Diekmann av granatsplitter i Normandie, och rättegången genomfördes aldrig.

Händelserna i Oradour-sur-Glane var en av de våldsamma krigsförbrytelser som räknades upp i Olof Palmes jultal 1972 som kritiserade USA:s bombningar av Hanoi under det då pågående Vietnamkriget.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Oradour-sur-Glane


Referens: INSEE[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 4 maj 2012).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]