Oriflame

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oriflame
Ca2fa97388fd.jpg
TypPublikt aktiebolag
Nasdaq NordicORI
HuvudkontorSchweiz Schaffhausen, Schweiz
NyckelpersonerJonas af Jochnick,Robert af Jochnick
BranschDirektförsäljning
Produkteraccessoarer, hygienprodukter, kosmetik, väskor, parfymer
Antal anställda7 000
Historia
Grundat1967
GrundareJonas af Jochnick,Robert af Jochnick
Ekonomi
Omsättning1,3 miljarder euro
Övrigt
Slogan"Your dreams – Our inspiration™"
Webbplatswww.oriflame.se
FotnoterSiffror från 2014 års bokslut

Oriflame Holding AG är ett internationellt kosmetikaföretag av nätverksförsäljningstyp, grundat i Sverige 1967 av bröderna Jonas och Robert af Jochnick, som tillverkar accessoarer (solglasögon, smycken m.m), hygienprodukter (balsam, duschcréme, schampo, tvål m.m), Kosmetik, väskor och handväskor och parfymer. Huvudkontoret för Oriflame ligger i Schaffhausen, Schweiz.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Företaget har cirka 7 000 anställda, 1 000 produkter i sortimentet och en omsättning på över 1,3 miljarder Euro. Oriflame bedriver verksamhet i mer än 60 länder, där företagets skönhetsprodukter marknadsförs av över 3 miljoner oberoende konsulenter. Oriflame Cosmetics är noterat på Stockholmsbörsen sedan våren 2004.

Företagets viktigaste marknadsföring sker via kataloger som utkommer cirka: 17 ggr/år, där de två sista katalogerna 16 och 17 är extratjocka julkataloger. Katalogproduktionen är indelad i 5 olika regioner; Afrika, Asien, Central och Latinamerika, Östeuropa samt Västeuropa som alla vardera ger ut en unik lokalt marknadsanpassad katalog till respektive region. Då Oriflames största marknader är Ryssland och Ukraina har företaget rejält minskat sin försäljning i regionerna sedan konflikten i östra Ukraina utbröt i februari 2014.

I augusti 2010 ingrep iranska myndigheter mot Oriflame. Man hävdar att företagets försäljningsmodell, nätverksförsäljning, i själva verket är en form av pyramidspel.[1]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SvD: Anklagelser mot gripne svensken

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]