Oskar Lange

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monument över Oskar Lange i Wrocław

Oskar Ryszard Lange, född den 27 juli 1904 i Tomaszów Mazowiecki, död den 2 oktober 1965, var en polsk ekonom och diplomat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lange var marxist sedan studieåren men såg ingen konflikt mellan marxistiska principer och modern ekonomisk teori utan lämnade viktiga bidrag till den matematiska eller ekonomiska analysen av marknadsekonomin. Han förespråkade användande av marknadsmekanismer i socialistisk planering. Han var också den huvudsaklige motparten till Ludwig von Mises i "kalkyleringsdebatten" på 1920- och 30-talet.

Hans skrift On the Economic Theory of Socialism (Socialismens ekonomiska teori, 1936) skisserade ett marknadssocialistiskt system med statsägda men självständigt agerande företag. Den är urkunden för de decentraliseringsexperiment som under 1960-talet ägde rum i de östeuropeiska ekonomierna.

Lange flyttade 1936 till USA och var professor vid University of Chicago från 1938. Han verkade som mellanhand när F.D. Roosevelt och Josef Stalin diskuterade efterkrigssituationen för Polen. Han återtog 1945 sitt polska medborgarskap och var polsk ambassadör i USA 1946–1947. Efter 1947 var han verksam som rådgivare till den polska kommunistregeringen och delegat till FN innan han hemkallades i onåd 1949. Hans odogmatiska socialism blev emellertid åter gångbar och 1955 blev han professor vid universitetet i Warszawa och senare ordförande i det statliga ekonomiska rådet. Bland annat med sitt stora verk Politisk samhällsekonomi (1959) gav han polsk ekonomisk forskning en speciell profil som förenade västerländska metoder med marxistiska premisser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]