Władysław Gomułka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Władysław Gomułka

Władysław Gomułka, född 6 februari 1905 i Krosno, Österrike-Ungern, död 1 september 1982 i Konstancin-Jeziorna, Polen, polsk kommunistisk politiker. Ledare för polska kommunistpartiet PZPR mellan 1956 och 1970.

Gomułka var mycket verksam i kommunistiska organisationer i andra polska republiken och på grund av det fängslades han av den kapitalistiska saneringsregeringen mellan 1934 och 1939. Under andra världskriget var han bosatt i Sovjetunionen där han arbetade för att återskapa det polska kommunistpartiet. 1945–1947 ingick han i den regeringen som tog över makten i Polen efter andra världskriget (bland annat med hjälp av det så kallade "3 x ja!"-referendum och valen till Sejmen 1947). Mellan 1951 och 1954 betraktades Gomułka av kommunistpartiet som "högerreaktionär" och var fängslad eftersom han motsatte sig kollektiviseringen av jordbruket.

Gomułka kom till makten 1956 efter kommunistledaren Bolesław Bieruts död vid en efter-stalinistisk period av oro. Hans bidrag var att övertyga den sovjetiska ledningen att Polen med sin historia och traditioner behövde en egen politisk lösning. Hans diplomatiska strategi var mer framgångsrik än Imre Nagys och Ungerns, där liknande strävanden ledde till blodig uppgörelse i Ungernrevolten. Gomułkas politik ledde även till att katolska kyrkan fick verka öppet, man släppte fri många fångar som fängslades av den stalinistiska regeringen och att man avstod från kollektiviseringen av jordbruket.

Under några år fick Gomułka åtnjuta visst folkstöd, som dock dalade. Från 1960 försämrades dock gradvis kyrkans villkor. I ett omtalat tal 19 juni 1967 i samband med sexdagarskriget kallade han polska judar för "femtekolonnare" och påstod att de stödde sionism. 1968 på våren uppstod oroligheter bland studenter. Studenterna ställde krav på medborgerliga rättigheter och avskaffande av censur. Gomułka och partiet inledde en riktad kampanj och orkestrerade flera aktioner som skulle visa folkets missnöje, och påstod att de upproriska studenterna ofta var av judisk härkomst. Kampanjen ledde till en antisemitisk utrensning där ett stort antal judar, ofta intellektuella, fördrevs. Ledare och deltagande studenter i revolten fängslades eller, som filosofen Leszek Kołakowski, förelades publiceringsförbud och tvingades att emigrera.

1970 blev missnöjet så stort att det ledde till manifestationer huvudsakligen i Gdańsk, Gdynia och Szczecin, där 42 dödades och över 1 000 protesterande sårades av polisen och säkerhetsstyrkorna. Gomułka avsattes den 20 december 1970 och ersattes av Edward Gierek.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]