På drift

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se On the Road (olika betydelser).
På drift
Författare Jack Kerouac
Originaltitel On the Road
Originalspråk Engelska
Översättare Jan Nyström och Lars Wilson (1959)
Einar Heckscher (2008)
Andreas Vesterlund (2016)
Genre Roman
Beat
Förlag Viking Press
Utgivningsår 1957
Utgiven på
svenska
1959
Huvudpersoner Sal Paradise och Dean Moriarty
numera: Jack Kerouac och Neal Cassady

På drift eller På väg[1] (originaltitel: On the Road) är en roman av Jack Kerouac utgiven den 5 september 1957. Romanen anses vara ett av de mest inflytelserika verken i den amerikanska beatnikrörelsen. Den har kallats för deras katekes, "den nya etniken". Romanen blev en formidabel succé, översattes till flertalet språk och har endast i USA sålt över fyra miljoner exemplar. Första utgåvan utkom på Viking Press i en version med många textjusteringar utförda av förlaget. En ny utgåva som helt följer författarens ursprungliga manuskript ("the original scroll") och som publicerades av Viking Press 2007 utkom på svenska 2016 med titeln På väg - originalversionen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen beskriver Kerouacs resor i USA tillsammans med andra författare och kulturpersonligheter. Dessas verkliga namn kom dock att skrivas under pseudonym. Sal Paradise (Kerouacs alter ego) driver från plats till plats tillsammans med näre vännen Dean Moriarty (Neal Cassady). De hankar sig fram genom att lifta från New York, via Kalifornien och vidare mot Mexiko. Resorna präglas av frivola utläggningar om droger och sex. I den numera aktuella utgåvan av boken (På väg - originalversionen) har personerna återfått sina riktiga namn.

Berättarstil[redigera | redigera wikitext]

Pappersrullen med originalmanuskriptet.

Romanen är skriven i en berättarstil präglad av så kallad inre monolog, en flödande stil inspirerad av bebop-jazzen. Kerouac antecknade under sina resor, och romanen lär vara författad under endast tre veckor. Romanen skrevs då på en 36 meter lång pappersrulle, i en spalt och ett stycke.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Not: Den senaste svenska översättningen är Andreas Vesterlunds från 2016. Själva titeln På drift har fått en något sakligare ton, nämligen På väg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]