Pensionärernas riksorganisation

Från Wikipedia
(Omdirigerad från PRO)
Hoppa till: navigering, sök

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) är en svensk, partipolitiskt obunden intresseorganisation för pensionärer. PRO, som grundades 1942, är Sveriges och Nordens största pensionärsorganisation.

Riksorganisationen och dess lokala/regionala organ är enligt stadgarna "i förhållande till politiska partier obundna och till religiösa samfund och nykterhetsorganisationer neutrala". Liksom SPF Seniorerna betonas att man är helt partipolitiskt obunden, men ordförandena och övriga i styrelsen har i stort sett enbart hämtats från arbetarrörelsen[källa behövs] och man anser att staten ska vara majoritetsägare i elnät och infrastruktur[1] och PRO får överskottet av Kombispels "Trippelskrapet". Kombispel ägs av A-lotterierna, som i sin tur ägs av Socialdemokraterna och SSU.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

PRO:s uppgift är bland annat att påverka lagstiftning och beslut som rör pensionärer, öka pensionärernas inflytande i samhället och erbjuda en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje och hälsa. PRO arbetar för att främja pensionärers kulturella intressen genom studier och kulturella aktiviteter, stimulera till friskvårdsaktiviteter och motverka främlingsfientlighet och diskriminering. PRO:s folkbildningsuppdrag bedrivs till stor del i form av lokala studiecirklar men även genom internat och externat kurser på Pensionärernas Riksorganisations folkhögskola i Gysinge bruk. PRO ingår i Arbetarnas bildningsförbund (ABF). PRO ger ut tidningen PROpensionären och driver PROpensionätet, en mötesplats på internet.

Årlig prisundersökning[redigera | redigera wikitext]

PRO genomför årligen en prisundersökning där man jämför pris på en matvarukorg.[2]

Organisation[redigera | redigera wikitext]

PRO hade vid årsskiftet 2010 cirka 405 000 medlemmar. Organisationen är indelad i 26 distrikt som i stort sett motsvarar länen. Distrikten är i sin tur indelade i kommunala samorganisationer, i princip en per kommun, och inom samorganisationerna finns PRO-föreningarna. Totalt finns det cirka 1 500 lokalföreningar i landet. Ordförande i riksorganisationens styrelse är Curt Persson. Förbundssekreterare är Björn Lindh.

Ordförande sedan starten[redigera | redigera wikitext]

En presentation av ordförandena 1941 - 2002 finns i en historik som togs fram till PRO:s 60-årsjubileum[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • PRO-stjärnan, PRO:s talangtävling för personer över 60 år
  • SPF Seniorerna, den näst största organisationen för pensionärer i Sverige.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Konsumentfrågor", PROs webbplats. Läst den 25 januari 2012.
  2. ^ "Prisundersökning 2011: Receptfria läkemedel har blivit billigare", PROs webbplats. Läst den 25 januari 2012.
  3. ^ Wiktorsson, Nils "60-årsboken om kamp för demokrati och välfärd", sidan 10 samt 18-21. En historik utgiven av PRO till 60-årsjubileet, 2002
  4. ^ Pressmeddelande