Paketförmedlande nätverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett paketförmedlande nätverk (engelska: packet switching network) är ett datornätverk, där data sänds från sändare till mottagare i diskreta datapaket. Vägen varje paket tar genom nätverket behöver inte vara densamma som tidigare eller senare sända paket mellan samma sändare och mottagare. Paketförmedlande nätverk står i kontrast med kretskopplade nätverk, som är mer lika det analoga telefonnätet.

En vanlig liknelse görs med postverkets sätt att hantera paket. Paket är av olika storlek, har en avsändar- och mottagaradress och kan skickas med olika prioritet, exempelvis som vykort, första klass eller rekommenderat. Om en vara inte ryms i ett paket måste den packas ner i flera kolli. Det är fullt möjligt att kolli 1 och 3 skickas med bil men att kolli 2 skickas med tåg till mottagaren. Resultatet blir att kolli 2 når sin destination snabbare än kolli 1 och 3.

Digitala meddelanden som ska skickas över ett paketförmedlande nätverk hanteras på liknande sätt. De delas upp i mindre bitar och förses med ett omslag eller "header" som innehåller information om paketets storlek, avsändar- och mottagaradress, kollinummer, priortiet, med mera. Det finns ingen garanti på att paketen verkligen levereras till mottagaren. Paketnätet gör dock sitt bästa för att så många paket som möjligt når sin destination (den så kallade "best effort"-metoden).

Eftersom paket kan både levereras huller om buller eller inte alls måste avsändare och mottagare först komma överens om vilken prioritet eller överföringskvalité som erfordras. Det finns faktiskt tillämpningar som telefoni över paketnät (så kallade "Voice over IP" eller VoIP) som inte kräver att alla paket kommer fram. Andra tillämpningar som säker överföring av datafiler kräver att alla paket måste levereras. Det viktigaste i fallet VoIP är att paketen levereras snabbt men det viktigaste i fallet filöverföring är att alla paket levereras förr eller senare utan förlust.

Paketförmedlande nätverk är idag mer populära än kretskopplade nätverk. Teknologin bakom paketförmedlande nätverk är väletablerad och väldigt billig. Därför har världens telefonbolag stegvis gått över från kretskopplade nätverk till paketförmedlande nätverk. Oavsett om det är frågan om fasta eller mobila telefoner har telefonbolagen insett att framtidens informationstjänster såsom telefoni och Internet bygger på paketförmedlande teknik.

Se även[redigera | redigera wikitext]